Ostali sportovi

Prijave za trku "Beograd – Banjaluka" stižu iz cijelog svijeta

Prijave za trku "Beograd – Banjaluka" stižu iz cijelog svijeta
Foto: Arhiva | Prijave za trku "Beograd – Banjaluka" stižu iz cijelog svijeta

Prokontinental timovi Vini Zabu KTM i GM Novo Nordisk poslali su prijave za učešće na 14. biciklističkoj trci "Beograd - Banjaluka", koja će po svemu sudeći biti najjača do sada. Do sada je prijavljeno više od 30, a mjesta ima samo za 22.

Kao i svi sportovi, i biciklizam je na svojoj koži dosta osjetio pandemiju virusa korona pa je sezona skraćena. Pandemija je uslovila pomjeranja u kalendaru Međunarodne biciklističke unije (UCI), a sve ovo donijelo je samo pozitivne promjene u po mnogo čemu najkvalitetnijoj trci u regionu.

"Prvi put su prijavljene tri ekipe koje voze najveće trke na svijetu, a dvije su potvrdile učešće. Italijani su sjajan tim predvođen velikom zvijezdom Đovanijem Viskontijem, a Amerikanci su prava legija stranaca sastavljena od biciklista iz desetak zemalja. Na čekanju je i još jedan prokontinental tim pa ćemo u narednih nekoliko dana vidjeti da li će potvrditi učešće", rekao je Vladimir Kuvalja, direktor trke "Beograd - Banjaluka".

O Viskontiju dovoljno govori i to da je tri puta bio prvak Italije, a imao je i dosta uspjeha na "Điro d'Italiji", gdje je slavio u nekoliko etapa.

Prvobitno je bio plan da se ova trka vozi u aprilu, ali je zbog pomenute pandemije virusa korona morala da bude pomjerena pa je novi termin od 4. do 7. septembra. Mnoge trke širom svijeta morale su da budu otkazane, a velika "pomoć" trci "Beograd - Banjaluka" je "Trka oko Mađarske".

"Godinama unazad dobijali smo najveće ocjene UCI komesara i to sada polako dolazi na naplatu. Timovi vole kada imaju tri ili četiri etape, po mogućnosti različite konfiguracije terena, a naša trka ispunjava te uslove. Prije starta trke u Beogradu 4. septembra se završava 'Trka oko Mađarske' koja je takođe prve kategorije, tako da je i to uticalo na ovako jako društvo", kazao je Kuvalja.

Organizatori trke su na slatkim mukama jer je trenutno više od 30 prijavljenih ekipa, a mogu da startuju 22, odnosno 176 biciklista.

Osim pomenutih timova Vini Zabu KTM i GM Novo Nordisk, na trci će da učestvuje i slovenačka Adrija koja u svom timu ima Janeza Brajkoviča, koji ima impresivnu karijeru.

Da će ove godine trka biti jača nego ikad govori i veliko interesovanje medija... Dolazak su najavili mediji iz SAD, Italije, Austrije, Španije, Poljske, uz već tradicionalne medije iz Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Bugarske, te naravno BiH i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije