Ostali sportovi

Ragbi savez BiH: Želja finale i prolaz u viši rang

Ragbi savez BiH: Želja finale i prolaz u viši rang
Foto: N.N. | Ragbi savez BiH: Želja finale i prolaz u viši rang

U Ragbi savezu BiH očekuju da ragbi reprezentacija BiH narednog vikenda u Sarajevu uđe u finale Evropskog prvenstva Konferencije 1 i tako prvi put u istoriji izbori plasman u viši rang, u ovom slučaju to je takmičarska grupa "MEN7S – TROPHY".

Da će BiH biti domaćin ovog prvenstva, odlučeno je još prošle godine, a u Ragbi savezu BiH su poduzeli sve mjere kako bi što spremnije dočekali šampionat, koji se igra 23. i 24. juna na stadionu Otoka. U borbi za prvaka boriće se 12 reprezentacija i to: Moldavija, Turska, Crna Gora, Srbija, Slovenija, Slovačka, Finska, Norveška, Češka, Monako, Austrije i BiH. Biće odigrane 34 utakmice i igraće se turnirski. Selekcije će biti podijeljene u četiri grupe sa po četiri ekipe, a u nedjelju će se igrati utakmice za plasman.

"Ovo nije prvi put da organizujemo ovakvo prvenstvo. Mi smo se potrudili da ispunimo sve uslove kako bi sve bilo u najboljem redu. Pobrinuli smo se da računamo i na najbolji sastav pojačan šestoricom igrača koji nastupaju u inostranstvu i naš konačni cilj je plasman u finale i prelazak u viši rang takmičenja", kaže Semir Mahić, predsjednik RS BiH, dodavši da samo finalisti prolaze u grupu "MEN7S – TROPHY" iznad koje postoji jedino prva liga Evropskog ragbija "Men 7S  GPS" (Gran pri serija).

Dolazak reprezentacija u Sarajevo očekuje se u petak, a sve delegacije biće smještene u hotelu "Terme" na Ilidži. Jahić naglašava da je bh. reprezentacija spremna da napravi iskorak i prvi put se plasira u jaču grupu. Selektor Mirsad Fetić svoje pulene će okupiti dan uoči prvenstva.

"Realno nam je mjesto u višem rangu. Najveće konkurente ćemo imati u Češkoj, koja je prošle godina ispala iz višeg ranga. Takođe, moramo obratiti pažnju i na Moldaviju, s kojom ćemo igrati prvog dana. Pobjeda nad Moldavcima bila bi od velike važnosti. Što se tiče ekipa iz regiona, mislim da smo u ovom trenutku ispred njih. Ovo je dobra prilika da iskoristimo domaći teren i uđemo u željeno finale", rekao je čelni čovjek Ragbi saveza BiH.

Prvog takmičarskog dana u subotu (program počinje u 10 sati), najbolji ragbisti će odmjeriti snage sa Turskom, Crnom Gorom i Moldavijom. Veliko finale zakazano je u nedjelju, s početkom u 17.30.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije