Ostali sportovi

Pratite nas na Google news

Redskinsi zbog pritisaka poslije skoro 90 godina mijenjaju ime

Redskinsi zbog pritisaka poslije skoro 90 godina mijenjaju ime
Foto: Tanjug/AP | Redskinsi zbog pritisaka poslije skoro 90 godina mijenjaju ime
Tanjug

Poznati vašingtonski tim američke ragbi NFL lige više neće imati nadimak "Redskins" (crvenokošci), koji je nosio gotovo 90 godina, nakon što je uprava kluba saopštila da će, poslije pritiska nekih od najvecih sponzora, povući to ime i logo na kojem se nalazi profil američkog Indijanca.

Nije saopšteno koje će biti novo ime tima, ali uprava planira da ono bude utvrđeno prije pocetka NFL sezone u septembru, prenio je Glas Amerike.

"Danas, objavljujemo da ćemo povući ime ‘Redskins’ i logo, pošto smo okončali temeljnu analizu imena", navodi se u saopštenju kluba, koji je 3. jula najavio da ce sprovesti pomenutu analizu.

Vlasnik Den Snajder, koji je kupio klub 1999. godine, prethodno je rekao da nikada neće promijeniti ime tima, ali je promijenio stav, kada je korporacija "Fedeks", koja ima prava na ime stadiona na kojem tim igra, u predgrađu Vašingtona Lendoveru, u Merilendu, apelovala na klub da promijeni ime i zaprijetila da će raskinuti ugovor prema kojem bi trebalo da isplati još 45 miliona dolara.

Ubrzo poslije "Fedeksa", slično su reagovali i ostali veliki sponzori kluba, "Nike","PepsiCo" i "Bank of America".

Vašington "Redskinsi" osnovani su 1932. godine kao Boston Brejvsi, a samo godinu kasnije nadimak Brejvs promijenjen je u Redskins.

Ubrzo pošto je klub objavio saopštenje o povlačenju imena i logoa, koje su aktivisti američkih starosjedilaca dugo kritikovali kao rasnu uvredu, na Internetu je krenula debata o novom nadimku tima iz Vašingtona, navodi VOA.

"Redtejls", "Dženerals" i "Prezidents" su izbili u prvi plan, dok je nadimak "Tramps", po aktuelnom predsjedniku SAD, bio jedan od autsajdera, sa šansama 500:1, prema podacima sportskih kladionica koje prati Oddshark.com.

Favorit na kladionicama je "Redtejls", kojem se daju šanse 3:1, a koji slavi vojne pilote, elitnu jedinicu Afroamerikanaca koji su upravljali lovcima i bombarderima tokom Drugog svjetskog rata, dodaje VOA.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije