Ostali sportovi

Reprezentacija Azerbejdžana nestala bez traga u Splitu

Reprezentacija Azerbejdžana nestala bez traga u Splitu
Reprezentacija Azerbejdžana nestala bez traga u Splitu

Reprezentativci Azerbejdžana u dizanju tegova nestali su bez traga nakon što su stigli na Evropsko prvenstvo u Splitu.

Oktaj Muhtarov, Mahamad Mamadli, Kamran Ismajilov, Elnur Huseinov, Isa Rastamov, Husein Ismailov i Ilham Mamadov viđeni su u gradu pod Marjanom, a postoji i pisana potvrda da su rezervirali hotelski smeštaj od 31. marta do 8. aprila, ali su posle samo jednog dana otišli bez pozdrava i bez nastupa, prenose hrvatski mediji.

Dok kruži dosta glasina gdje su "isparili" Azerbejdžanci, najzvučniji je stav da su se uplašili rigorozne antidoping kontrole, koja je mnogo efikasnija nego na prethodnim takmičenjima u ovom sportu.

Azerbejdžanci imaju bogatu istoriju dopingovanih predstavnika u dizanju tegova, tako je prošle godine Međunarodna federacija ovog sporta suspendovala sedam njihovih predstavnika i zabranila im nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Među njima je bila i najveća zvijezda tima Bojanka Minkova Kostova, koja je važila za prvog favorita na OI 2016. u kategoriji do 58 kilograma.

Kostova je, što se po prezimenu da naslutiti, naturalizovana Azerbejdžanka, ova dvadesettrogogodišnja dizačica tegova je samo jedna u nizu sportista iz Bugarske koji su promijenili državljanstvo i počeli da nastupaju za Azerbejdžan zbog dobrih "uslova".

Kao predstavnica Azerbejdžana nastupila je na Olimpijskim igrama u Londonu i bila peta, a nakon toga je osvojila tri titule prvaka Evrope (Antalija 2012, Tbilisi 2015, Forde 2016) kao i svjetsko zlato prije dvije godine u Hjustonu. Prošle godine je dominirala u Norveškoj sa 30 kilograma (235) više u bijatlonu od drugoplasirane Irine Lepse iz Rumunije.

Međutim, nastup na Igrama u Londonu joj je došao glave, zahvaljujući doping skandalu u Rusiji, Međunarodni olimpijski komitet je naredio nova testiranja sa Igara 2008. i 2012, a među sportistima kojima je utvrđen prisustvo zabranjenih supstanci našla se i Bugarka, pardon, Azerbejdžanka.

Zbog toga joj je izbrisano peto mesto iz Londona, te oduzete sve medalje do 2016.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije