Ostali sportovi

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci ne posustaje već 22 godine

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci ne posustaje već 22 godine
Foto: N.N. | Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci srebrom nastavila nevjerovatan niz na EP

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci nastavila je nisku medalja sa velikih takmičenja, a osvojeno srebro proteklog vikenda na Evropskom prvenstvu u Budimpešti bilo joj je 21. odličje na velikoj sceni, a 10. uzastopno na šampionatima Starog kontinenta (u Talinu 1997. osvojena prva bronza).

Bh. odbojkaše milimetri su dijelili od jubilarnog desetog evropskog zlata.

Ipak, slobodno se može reći - u epskom finalu, nakon iscrpljujuće borbe, izabranici selektora Mirze Hrustemovića poraženi su od Rusije (2:3), čime je protivnik odbranio naslov iz 2017. godine.

U maratonskom finalu BiH je imala tri meč lopte (dvije vezane), ali ni to nije bilo dovoljno da se Rusi po drugi put savladaju na ovom turniru (u grupnoj fazi bilo 3:0 za BiH).

Tako su srebrni momci, koji do finala nisu izgubili niti jedan set, nakon devet zlata i dvije bronze prvi put u istoriji osvojili srebrno odličje, koje im je omogućilo učešće na Paraolimpijskim igrama 2020. godine. 

Podsjetimo, najtrofejnija bh. selekcija osim devet titula prvaka Evrope ima tri titule prvaka svijeta, te dva paraolimpijska zlata. Ukupno, na tri najveće smotre sjedeće odbojke bh. reprezentativci osvojili su 21 medalju. 

Povodom novog uspjeha uslijedile su brojne čestitke na adresu bh. odbojkaša.  

"Čestitam našim zlatnim momcima, reprezentativcima BiH u sjedećoj odbojci, na novoj medalji. Vi ste ponos naše zemlje", poručio je proslavljeni košarkaš Mirza Teletović, koji je sada predsjednik Košarkaškog saveza BiH.

Oglasio se i odnedavno predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, a čestitku je uputio i član Predsjedništva Šefik Džaferović. 

"U ime građana BiH i svoje lično ime upućujem vam iskrene čestitke na ovom izuzetnom uspjehu. Iz godine u godinu svojim trudom, radom i sportskim duhom predstavljate našu zemlju u najboljem svjetlu. Vaši rezultati su fantastični i zaslužujete najbolje uslove jer ste istinski ambasadori naše zemlje. Ne sumnjam u vaš uspjeh i izuzetnu igru i na Paraolimpijskim igrama 2020. godine kada ćemo svi biti uz vas. Hvala vam", navodi se u Komšićevoj čestitki.

Inače, bronzu je osvojila Njemačka nakon pobjede nad Ukrajinom (3:0), a na EP u veoma dobrom svjetlu su se pokazale i reprezentacije Hrvatske i Srbije.

Oni su u međusobnom duelu igrali za peto mjesto, koje je na kraju pripalo Hrvatima nakon trijumfa od 3:2.

Za MVP igrača proglašen je Viktor Milenin iz Rusije, a među nagrađanima su bili i Dragiša Zorić (Srbija), najbolji server, i Edin Zdionka (Hrvatska), najbolji bloker. 

Osvajači srebra

Za reprezentaciju BiH u sjedećoj odbojci, na čijem se čelu nalazi selektor Mirza Hrustemović sa pomoćnicima Fikretom Mahmutovićem i Ejubom Mehmedovićem, nastupali su: Sabahudin Delalić, Ismet Godinjak, Adnan Manko, Armin Šehić, Harun Golub, Edin Đino, Mirzet Duran, Nizam Čančar, Dževad Hamzić, Jasmin Brkić, Safet Alibašić i Ermin Jusufović.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije