Ostali sportovi

Ribolovac Branislav Leovac pobjednik u lovu na mladicu u Foči

Ribolovac Branislav Leovac pobjednik u lovu na mladicu u Foči
Foto: Srna | Ribolovac Branislav Leovac pobjednik u lovu na mladicu u Foči

FOČA - Na dvodnevnom takmičenju u lovu "drinske kraljice" u Foči ulovljeno je sedam mladica, a prvo mjesto osvojio je Branislav Leovac iz Jajca koji je imao dva ulova, od 71 i 61 centimetar.

Da nadmudri dvije mladice uspio je i Duško Dujaković iz Teslića, dužine 67 i 51 centimetar, tako da mu je pripalo drugo mjesto, dok su treću poziciju podijelili Boris Samardžija iz Foče i Slobodan Krlić iz Beograda koji su ulovili po jednu mladicu identične dužine, od 68 centimetara.

Mladice su vraćene u vodu, a lovile su ih 32 takmičara iz Republike Srpske, Federacije BiH i Srbije. Zbog epidemije virusa korona izostali su mladičari iz ostalih zemalja u okruženju.

Dvodnevno takmičenje pod nazivom "Huko huko kupu" organizovalo je Sportsko-ribolovno društvo (SRD) "Mladica" iz Foče, na početnih 30 kilometara Drine.

Pobjednik takmičenja Branislav Leovac, član Sportsko-ribolovnog udruženja "Zlatovčica" iz Jajca, prvu mladicu ulovio je na cofa, a drugu, dužu, i to u sumrak na voblera.

"Drugi put mi je da sam na ovom takmičenju, prvi put sam bio prije dvije godine. Mladicu je izuzetno teško uloviti, zna proći i po mjesec dana da se nijedna ne zakači, tako da je poseban osjećaj kada se ulovi", priča Leovac.

On napominje da se na Drinu vratio zbog njene izuzetne ljepote, te da su ove godine uslovi za ribolov bili odlični-odgovarajući nivo vode i tek blaga zamućenost od kiše.

"Dobrom ulovu najviše je doprinio dobar rad domaćeg SRD `Mladica`. Mnogo znači taj revir, mrestilište od nekoliko kilometara gdje se mladica ne dira, a veličina ulovljenih riba govori da tu uspije mrijest", ističe Leovac.

On dodaje da je najveća vrijednost ovog takmičenja to što promoviše način ribolova "uhvati i pusti" za koji se sportski ribolovci najviše zalažu, što je pogotovo važno za mladicu koja je rijetka i ugrožena vrsta.

Drugoplasirani Duško Dujaković, član teslićkog SRD "Usora", kaže da ide na slična takmičenja u zemljama u okruženju i da je rijetko da se ostvari ovako dobar ulov od sedam mladica.

"To je znak da SRD `Mladica` Foča taj posao radi veoma dobro. Za mladicu je potrebno dosta strpljenja i fizičkog napora. To je ugoržena vrsta i svaka ulovljena i puštena riba je veliki korak ka obnavljanju i čuvanju te plemenite ribe", ističe Dujaković.

Predsjednik SRD "Mladica" Milan Rudinac kaže da su i vremenske prilike bile idealne, te da je odziv bio odličan uprkos epidemiji virusa korona.

"Trudimo se da što više radimo na čuvanju ribe i na poribljavanju i evo već se to vidi nakon četiri godine da se pozitivno odrazilo i na ulov", rekao je Rudinac.

Takmičenje nazvano po latinskom imenu za najatraktivniju plemenitu vrstu riječne ribe, nakon pauze od 12 godina, na najčistijem dijelu toka Drine obnovljeno je 2018. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije