Ostali sportovi

Rusija potvrdila, žaliće se na zabranu zbog dopinga

Rusija potvrdila, žaliće se na zabranu zbog dopinga
Foto: Pixabay | Rusija potvrdila, žaliće se na zabranu zbog dopinga

Rusija je potvrdila da će uložiti žalbu na četvorogodišnju zabranu nastupa na najvećim sportskim takmičenjima zbog manipulacije podacima o dopingu, koju joj je izrekla Svjetska antidoping agencija (WADA).

Ruska antidoping agencija (RUSADA) poslala je u petak službeno pismo u kojem se ne slaže sa sankcijama koje je WADA uvela početkom ovog mjeseca. Slučaj je sada upućen na Sportski arbitražni sud.

Ljetne olimpijske igre u Tokiju sljedeće godine biće treće uzastopne na kojima će biti zabranjen nastup ruskim sportistima zbog rasprostranjenog dopinga pod okriljem države. Ali, u Rusiji se nadaju da će ovoga puta dobiti pravnu bitku.

RUSADA je istakla da "u cijelosti osporava napomene WADA", uključujući i dokaze o neovlaštenom napadu na njenu arhivu podataka.

Juri Ganus, generalni direktor RUSADA, u petak je priložio vlastitu protestnu notu. On je kritičan i prema ruskim zvaničnicima i nije se složio sa odlukom o žalbi.

Sankcije WADA zabranjuju Rusiji upotrebu imena države reprezentacijama, te upotrebu zastave ili himne na velikim sportskim takmičenjima u naredne četiri godine, među kojima su Ljetne olimpijske igre u Tokiju 2020, Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru 2022, kao i Zimske olimpijske igre u Pekingu iste godine.

Međutim, ruskim sportistima biće dozvoljeno da se takmiče kao neutralni tim ukoliko prođu postupak provjere kojim će biti ispitana njihova prošlost testiranja na doping i moguće učestvovanje u prikrivanju rezultata u laboratoriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije