Ostali sportovi

Šahovski savez RS traži konstituisanje novog UO ŠU BiH

Šahovski savez RS traži konstituisanje novog UO ŠU BiH
Foto: pixabay.com | Šahovski savez RS traži konstituisanje novog UO ŠU BiH

Šahovski savez Republike Srpske (ŠS RS) pozvao je članice Šahovske unije Bosne i Hercegovine (ŠU BiH) da što prije dogovore termin konstituisanja novog Upravnog odbora, jer stari, zbog promjena u Šahovskom savezu RS, više nema legitimitet.

Unija je udruženje u čijem radu ravnopravno učestvuju tri šahovska saveza u BiH i svaki u Upravnom odboru Šahovske unije BiH ima po tri člana, a od donošenja pravosnažnog rješenja Osnovnog suda Banjaluka Šahovski savez RS u tom tijelu predstavljaju Radovan Grdinić, Aleksandar Savanović i Borislav Predojević.

Iz Šahovskog saveza RS su istaknuli hitnost rješavanja tog pitanja s obzirom da je prethodnih dana osnovno načelo ravnopravnosti u radu Šahovske unije BiH narušio Šahovski savez Herceg-Bosne, koji je bez, kako su naveli, konsultacije sa njima objavio raspis Premijer lige BiH za 2020.

Upozorili su da su nisu kontaktirali rukovodstvo Šahovskog saveza RS te da su objavili netačnu liste učesnika jer novi premijerligaš iz RS-a nije Jedinstvo 1954 iz Brčkog nego ŠK Derventa, koji je to pravo ostvario osvojivši prvo mjesto na Prvoj ligi Republike Srpske za seniore u Banjaluci održanoj od 12. do 18. augusta 2019.

"Na ovaj način ŠS Herceg-Bosne napravio je presedan preuzevši veće ingerencije nego što mu pripadaju po Statutu Šahovske unije BiH grubo se miješajući u nadležnost Šahovskog saveza RS", napominje u saopštenju Šahovskog saveza RS.

Zbog toga su uputili i prigovor ŠS Herceg-Bosne 2. juna, ali na službenoj stranici Šahovskog saveza Herceg-Bosne i dalje stoji pogrešan link uz ime Šahovskog saveza RS, koji vodi na stranicu grupe građana.

"Zahtijevamo od Šahovske unije BiH da osudi nestatutarno djelovanje ŠS Herceg-Bosne i da potvrdi jedinu moguću listu učesnika, na kojoj se nalazi ŠK Derventa. Ukoliko to ne uradi, Šahovska unija BiH će izgubiti smisao svog postojanja", saopšteno je.

Kako su zaključili u saopštenju, ukoliko Šahovska unija BiH ne potvrdi listu učesnika Premijer lige BiH na kojoj se, umjesto brčanskog kluba, nalazi ŠK Derventa, Premijer liga BiH u Neumu će biti neregularna, a Šahovski savez RS će preduzeti sve pravne korake kako bi zaštitio svoje i interese ŠK Derventa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije