Ostali sportovi

Sanski planinari putuju na Svjetsko prvenstvo u Austriju

Sanski planinari putuju na Svjetsko prvenstvo u Austriju
Foto: N.N. | Sanski planinari putuju na Svjetsko prvenstvo u Austriju

SANSKI MOST - Planinarska društva "Mulež" i "Kanjon" iz Sanskog Mosta sudjelovaće na Svjetskom prvenstvu planinara koje će se od sutra do subote održati u austrijskom gradu Salbahu.

Radi se o događaju koji se organizira svake godine u ovoj zemlji s ciljem promocije planinarstva i zdravog načina života.

Članovi "Muleža" su na ovom prvenstvu sudjelovali i prošle godine, skupa s Planinarskim klubom "Kontakt", koji okuplja bh. građane koji žive i rade u Austriji, a predstavljajući Bosnu i Hercegovinu, osvojili su tada odlično četvrto mjesto. Prema riječima Samira Šadića, predsjednika SPD "Mulež", ovoga puta ambicije su još veće, jer će ekipu koja predstavlja našu zemlju činiti oko stotinu članova. "Potrudićemo se da ove godine napravimo još više kilometara i da budemo među prve tri ekipe", istakao je Šadić.

Samo takmičenje zamišljeno je tako da traje tri dana, tokom kojih će planinarski timovi imati zadatak da savladavaju različite planinarske staze, a onaj tim čiji članovi prevale najviše kilometara biće proglašen svjetskim prvakom. Posljednji dan natjecanja rezervisan je za planinarski maraton.

Ipak, kada je u pitanju cijeli događaj, naglasak nije na samom takmičenju, već na sudjelovanju, druženju i omasovljenju planinarstva kao važnog sporta današnjice. Organizator svjetskog prvenstva biće Savez za narodni sport Republike Austrije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije