Ostali sportovi

Selimović: Sanjam Điro i Tur d'Frans

Selimović: Sanjam Điro i Tur d'Frans
Foto: Ilustracija | Selimović: Sanja "Điro"i "Tur d'Frans"

Šesnaestogodišnji Husein Selimović prkosi lošim uslovima i bilježi odlične rezultate u biciklizmu kako u BiH, tako i u inostranstvu, gdje je nedavno na Balkanskom prvenstvu osvojio srebrnu medalju.

Njegov put ka uspjehu počeo je prije tri godine.

"Oduvijek sam volio da vozim bicikl, a prije tri godine sam počeo da treniram u Biciklističkom klubu Zmaj od Bosne. Kada sam prvi put otišao sa reprezentacijom na takmičenje u Turskuk shvatio sam da želim da se bavim profesionalno ovim sportom", rekao je Selimović, koji prije nekoliko godina nije mogao ni da zamisli da na neke trke neće otići zbog nedostatka prevoza.

Prvi važniji rezultat zabilježio je prošle godine kada je postao prvak BiH, a ove je napravio odličan rezultat na Evropskom olimpijskom festivalu mladih, gdje je bio 17. (od 97 takmičara) u drumskoj vožnji, a u vožnji na hronometar 44. Naredni izazov bilo je Balkansko prvenstvu, gdje je osvojio srebro u vožnji na hronometar (10,8 km) i bio četvrti  na drumu.

"Izgubio sam zlato za pet sekundi od Panajotisa Karacivisa. Bilo je izuzetno teško, ali prosječnu brzinu od 46 km na čas nikada nisam ostvario do tada. Drumska trka je bila veoma zahtjevna, zbog tehničkih problema u organizaciji, pogriješio sam stazu i završio kao četvrti. Žao mi je što i na drumu nisam osvojio medalju, ali idem naprijed...", istakao je Selimović.

U BiH ne može da se pohvali uslovima za rad, a i biciklizam je skup sport.

"Bicikl košta oko 8.000 KM, tu su kaciga, oprema, novac je potreban i za ishranu, vitaminizaciju... Zbog nedostatka opreme sam izgubio zlato na Balkanijadi. Kod nas su uslovi za bavljenje biciklizmom veoma loši, ali snalazimo se nekako iako nemamo finansijsku podršku", rekao je Selimović.

Ipak, mladom Tuzlaku motiva ne nedostaje.

"Motiv mi je da jednog dana nastupim na prestižnim trkama 'Tur d'Frans', 'Điro d'Italija' i 'Vuelta', da se takmičim sa elitnim biciklistima. Znam da je za to potrebno dosta odricanja i truda, naravno i podrške, ali vjerujem da ću uspjeti. Da bih napredovao, potrebno mi je što više jakih trka i nastupa sa profesionalcima", kaže Selimović.

Kaže da bi otišao u Sloveniju ili neku drugu državu da trenira kada bi imao priliku.

"Ipak, prvo moram da se dokažem da bih otišao u neku jaču biciklističku sredinu. Nadam se i pozivu u UCI kamp. Neki vozači iz BiH su išli, to su najbolji kampovi, vrhunski uslovi i dolaze najbolji treneri i biciklisti. To bi bila stanica ka profesionalnom biciklizmu", istakao je Selimović.

Do tada ga očekuju trke. U nedjelju će voziti u Novom Sadu na Dunavskom kupu, dok u subotu neće nastupiti u Sloveniji zbog problema sa prevozom.

Sagan uzor

Selimović je uz TV kada su na programu elitne trke, a omiljeni biciklista mu je Slovak Peter Sagan.

"On je jedan od najzanimljivijih vozača, dva puta je bio svjetski prvak i najjači je sprinter. I ja sam jako dobar sprinter...", rekao je bh. biciklista.

Na trkama prepušten sam sebi

Trener Hajrudin Trle ima samo riječi hvale za Huseina Selimovića.

"Husein je veoma pozitivan, ozbiljan momak i ponaša se kao čovjek od 25 godina, a ne 16. Studiozno radimo, vrijedan je, ali na velikim trkama nema podršku ekipe, sam se bori. Prepušten je sam sebi i svaki put me pozitivno iznenadi vožnjom. On je najbolji sportista u BiH, zato što dolazi iz najzahtjevnijeg sporta", rekao je Trle.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije