Ostali sportovi

Sjećanje na šampionski nokaut Beneša u "Boriku"

Sjećanje na šampionski nokaut Beneša u "Boriku"
Foto: N.N. | Sjećanje na šampionski nokaut Beneša u "Boriku"

Svečanost "Šampionski nokaut" u znak sjećanja na legendu boksa Marijana Beneša i osvajanje titule profesionlanog prvaka Evrope biće održava u srijedu u Sportskoj dvorani "Borik" u 19 časova.

Beneš je upravo u "Boriku" 17. marta 1979. nokautirao Francuza Žilbera Koena za šampionsku titulu, ali i najveći pojedinačni uspjeh banjalučkog sporta.

"U moje ime i ime porodice želim da se zahvalim Gradu Banjaluka i dvorani 'Borik' što su organizovali divnu manifestaciju i to s ljubavlju. Na ovaj način moj otac nastavlja da živi. Iako nije sa nama već godinu dana ovakve stvari me čine srećnom i znam da bi bio srećan da je sa nama i da bi mu ovo puno značilo", rekla je Žanet Beneš, kćerka Marijana Beneša, koji je preminuo u septembru 2018.

Nenad Talić, direktor dvorane "Borik" istakao je da Grad Banjaluka, koji je pokrovitelj manifestacije, i "Borik" imaju čime da se podiče što se tiče sporta.

"Cilj svih nas je da predstavimo javnosti šta je Banjaluka imala, šta ima, i da motivišemo mlade sportiste da na najbolji način predstave sebe, klubove, naš grad i našu republiku. Želimo da Beneš bude idol mladima i kao sportista, i kao umjetnik i kao otac", rekao je Talić ne želeći da otkrije previše detalja o manifestaciji.

Samo je rekao da je film rađen u produkciji dvorane "Borik", ali i otkrio da će u dvorani biti postavljen ring u kojem je Beneš postigao veliki uspjeh.

Srđan Amidžić, zamjenik gradonačelnika Banjaluke, govoreći o Benešu i svemu što je uradio istakao je da je obaveza grada da njeguje ono što su radili sportski velikani i da napravi infrastrukturu i preduslove za razvoj budućih šampiona.

O Benešu je govorila i legenda boksa Dragan Batar koji je bio uz Beneša kada je osvojio titulu, ali i do posljednjeg dana njegovog života.

"Marijana poznajem od kada je počeo boksovati u tuzlanskoj Slobodi, a uz njega sam od dana kada je došao u Banjaluku. On je bio dobra duša, a u ringu sasvim drugačiji. Izgledao je kao ris. Bio je često u borbama rizičan za druge, ali i za sebe, ali nije priznavao da ima iko bolji od njega.", rekao je između ostalog Batar.

Manifestaciji će prisustvovati brojni bivši i sadašnji sportisti, ali i ljubitelji sporta koji će imati priliku da se prisjete šampiona ili da saznaju nešto novo o jednoj od sportskih legendi Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije