Ostali sportovi

Skoro 60 odsto Japanaca želi otkazivanje Olimpijade

Skoro 60 odsto Japanaca želi otkazivanje Olimpijade
Foto: Tanjug/AP | Skoro 60 odsto Japanaca želi otkazivanje Olimpijade

Gotovo 60 odsto građana Japana želi da se zbog pandemije virusa korona otkažu Olimpijske igre u Tokiju, pokazali su rezultati ankete objavljeni u ponedjeljak.

Ispitivanje javnog mnijenja, provedeno od 7. do 9. maja za dnevni list "Yomiuri Shimbun", pokazalo je da 59 odsto ispitanih želi da se Olimpijske igre otkažu, dok 39 posto želi da se održe. "Odgoda" nije ponuđena kao mogućnost odgovora, prenosi list "The Guardian".

Među onima koji su se izjasnili za održavanje igara 23 odsto je reklo da bi to trebalo učiniti bez gledalaca.

Druga anketa, provedena za TBS News, pokazala je da 65 odsto Japanaca želi da se Olimpijske igre otkažu ili ponovo odgode, od čega je 37 odsto za potpuno otkazivanje.

Potpredsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Džon Koates izjavio je da, iako raspoloženje Japanaca spram Igara zabrinjava, ne vidi scenario po kojem se taj sportski događaj ne bi održao.

Japan je do 31. maja produžio vanredno stanje u Tokiju i tri zapadne provincije u nadi da će takve mjere biti dovoljne da se suzbije porast novozarežnih uoči Olimpijskih igara u julu.

Olimpijske igre u Tokiju trebale su biti održane od 24. jula do 9. avgusta 2020. godine, ali zbog pandemije koronavirusa odgođene su i odlučeno je da budu organizovane od 23. jula do 8. avgusta 2021.

Organizatori tvrde da neće biti otkazivanja Igara i da će poduzeti sve neophodne mjere kako bi se zaštitili sportisti, posjetioci, ali i sve manje raspoloženo domaće stanovništvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije