Ostali sportovi

Skup džudo legendi i šampiona bivše Jugoslavije

Skup džudo legendi i šampiona bivše Jugoslavije
Foto: Srna | Skup džudo legendi i šampiona bivše Jugoslavije

ZVORNIK - Više od 80 džudo legendi i šampiona bivše Jugoslavije u ovom sportu učestvuje ovog vikenda na džudo treningu i seminaru u zvorničkom Rekreaciono-sportskom centru.

Jedan od organizatora ovog džudo treninga i direktor DŽudo kluba "Srpski soko" Dragan Božović rekao je novinarima da su se na treningu okupile džudo legende i šampioni koji su u ovom sportu proveli i do 50 godina i ostavili veoma vidljive sportske rezultate na ovim prostorima.

"Prvog dana održavamo trening bivših šampiona, a drugog dana seminar i druženje da razmijenimo mišljenja i jednostavno da vidimo gdje se ko `zaustavio` nakon raspada Jugoslavije", rekao je Božović i dodao da je prošlo više od 30 godina kako se neki džudisti, nekad nerazdvojni, nisu vidjeli.

Božović, koji je jedan od trenera zvorničkog DŽudo kluba "Srpski Soko", izrazio je zadovoljstvo što je njemu pripala čast da bude tehnički organizator i ugosti džudo legende i šampione.

On je rekao da su razmišljanja o organizovanju ovakvog skupa krenula prije godinu dana kada su Ivan Todorov, predsjednik DŽudo saveza Srbije i ambasador ove zemlje u Mađarskoj Novica Todorović i Dragan Božović konstatovali da bi dobro bilo da se na jednom mjestu sastanu legende džudo sporta bivše Jugoslavije, što je i realizovano.

Božović je rekao da su džudisti šampioni i legende doputovali iz Švedske, Holandije, Austije, NJemačke, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Mađarske, dok džudisti iz Kanade i Australije nisu mogli da dođu zbog pandemije virusa korona.

Božović ima crni pojas-šesti dan. Bio je član DŽudo kluba "Željezničar" iz Sarajeva, koji je 1983. godine osvojio srebrenu medalju u Evropi, izgubivši u finalu od džudista iz Francuske. Božović sada živi i radi u Zvorniku.

On je bio višestruku prvak BiH, a osvojio više medalja u bivšoj Jugoslaviji, te na međunarodnim turnirima u Tunisu, Mađarskoj i drugim zemljama.

Gordana Nedić iz Novog Sada rekla je da džudo trenira od 1974. godine i da je bila član DŽudo kluba "Slavija".

Ona je rekla da joj je najveći uspjeh peto mjesto na svjetskom takmičenju u džudou, čime je ostvarila olimpijsku normu za Barselonu, ali je u olimpijskoj godini rodila kćerku i odustala od olimpijade.

Ističući da je tri puta bila peta u Evropi i nekoliko puta prvakinja Balkana, Nedićeva je naglasila da je bila 15 puta prvak Jugoslavije, čime je porglašena za apsolutnog prvaka ove nekadašnje zemlje.

Vojo Gavrilović bio je član DŽudo kluba "Željezničar", sada živi u Beču, gdje je džudo karijeru nastavio u austrijskom DŽudo savezu kao direktor za rad sa mladima.

Gavrilović je rekao da je bio višestruki prvak BiH, viceprvak i prvak bivše Jugoslavije i dodao da je sa DŽudo klubom "Željezničar" osvajao više srebrnih i bronzanih medalja na evropskim takmičenjima.

Govoreći o ponovnom susretu sa džudo legendama i šampionima u Zvorniku, Gavrilović je rekao da ovo zaista divna manifestacija koja je vratila sjećanja i emocije na ranije dane u kojima su svi ovdje prisutni doprinijeli razvoju ovog sporta i u njemu ostavili dubok trag.

"Zadivljen sam, ne samo ja nego svi prisutni, koliko je džudi sport uspio da se nametne u Zvorniku gdje su napravljeni pionirski koraci zahvaljujući upravo Božoviću koji je svoje veliko znanje i iskustvo nesebično prenosio na zvorniku mladost", rekao je on.

Izrazivši zadovoljstvo uslovima treninga u sportskoj dvorani, Gavrilović je naglasio da je i grad Zvornik podržao ovaj sport i svoje resurse stavio na raspolaganje ovom sportu.

"Vjerujem da će mladi sportisti vođeni iskusnim trenerima iskoristiti svoju sportsku šansu i da će ovaj grad biti rasadnik džudo talenata", rekao je Gavrilović. /kraj/msg/da/foto

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije