Ostali sportovi

Stanovnici Istočnog Londona nezadovoljni zbog Olimpijade

Stanovnici Istočnog Londona  nezadovoljni zbog Olimpijade
Stanovnici Istočnog Londona nezadovoljni zbog Olimpijade

LONDON - Stanovnici istočnog Londona nisu sasvim sigurni da će imati koristi od Olimpijskih igara, a poseban problem su različita viđenja o tome kako treba koristiti sredstva namijenjena za ovaj sportski spektakl - posebno za stanove.

Mnogi stanovnici strahuju  da  od 11 milijardi evra, koje će biti utrošene na organizaciju ovogodišnjih Olimipijskih igara u Londonu,  značajan dio neće biti iskorišten za stvarno oživljavanje istočnog Londona.

Samo dio onog što će biti izgrađeno biće dostupno lokalnom stanovništvu. Šta će biti sa stanovima koje  niko  neće moći sebi da priušti - pitaju se stanovnici.

Vlasti tvrde da je novac korisno utrošen na izgradnju terena, od kojih su mnogi napravljeni da potraju dugo.

Rukovodilac projekta Olimpijski park Jan Krokford kaže da  će cjelokupno područje Londona biti - oživljeno.

"Očistili smo terene i odradili puno posla na raznim mjestima i sad imamo Fantastičan novi park u Londonu. A sve što finansijski nije imalo smisla, izgradili smo tek da potraje privremeno" - pojašnjava on.

Među terenima koji bi trebali ostati za stalno je i glavni Olimpijski park kod Stratforda u istočnom Londonu.

On je izgrađen da ostane  -  tu je cijeli niz sportskih i kulturnih mogućnosti. To će biti sjajan doprinos ovom području Londona" -  kaže Krokford.

Ipak, postoje i mišljenja da je "oživljavanje" Londona povezano sa Olimpijadom 2012. prije svega -  otimačina zemljišta koju provodi država.

Mreža protiv Olimpijade koja ovo ljeto planira niz protesta uoči i za vrijeme Olimpijskih igara protivi se onome što je učinjeno sa zemljištem,  jer smatra da to nije u interesu stanovnika.

To je puno više u interesu građevinskih posrednika i preprodavača nekretnina kojima je dato zemljište i koji će na njemu moći da izgrade  nove stambene zgrade, pa će za njih naplaćivati puno više stanarine nego je to do sada bio slučaj - smatra ova mreža.

Mnogi tvrde da će cijena stanova porasti, a dosadašni stanovnici  to neće moći više sebi da priušte - navodi Dojče vele.

Britanska vlada i olimpijski funkcioneri odbacuju ove tvrdnje argumentima da već sam obim projekata koji su bili u izgradnji u i oko Olimpijskog parka u Stratfodu ganatuje da će cjelokupni imidž istočnog Londona "značajno dobiti na ugledu", pa tako i donijeti novac od turizma u vrijeme održavanja kao i nakon Olimpijade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije