Ostali sportovi

Svečano otvaranje Paraolimpijskih igara, bh. odbojkaši glavni aduti

Svečano otvaranje Paraolimpijskih igara, bh. odbojkaši glavni aduti
Foto: N.N. | Svečano otvaranje Paraolimpijskih igara, bh. odbojkaši glavni aduti

Svečanom ceremonijom danas će zvanično biti otvorene Paraolimpijske igre u Tokiju, koje će trajati do 5. septembra. Ceremonija će, uz poštovanje korona protokola, biti održana pred praznim tribinama Nacionalnog stadiona, saopštili su organizatori, a u svečanom defileu naći će se delegacija BiH, koju čini 16 sportista.

Bosnu i Hercegovinu će u Japanu predstavljati reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci koju čine: kapiten Sabahudin Delalić, Dževad Hamzić, Ismet Godinjak, Ermin Jusufović, Adnan Manko, Adnan Kešmer, Asim Medić, Nizam Čančar, Stevan Crnobrnja, Jasmin Brkić, Safet Alibašić i Mirzet Duran.

Također će se za medalju boriti i bacač kugle Dževad Pandžić, te predstavnici u streljaštvu Zerina Skomorac i Ervin Bejdić, koji su u nedjelju naveče sa svojim trenerima krenuli put Tokija, te najmlađi učesnik, stonoteniser Haris Eminović.

Za medalje će se na Paraolimpijskim igrama boriti 4.400 sportista iz gotovo 160 država. Najveća uzdanica BiH biće reprezentacija u sjedećoj odbojci. Radi se o jedinoj selekciji koja je donosila medalje sa Paraolimpijskih igara, a u svojoj kolekciji posjeduju dvije zlatne i tri srebrne medalje sa Paraolimpijada. U vitrinama ima i tri zlata, dva srebra i jedna bronzu sa Svjetskih prvenstava, te 12 evropskih odličja - od kojih devet zlatnih, jedno srebrno i dva bronzana. Odbojkaši će takmičenje početi 27. avgusta utakmicom protiv Egipta, zatim će snage odmjeriti protiv Rusije, a za kraj grupne faze protiv Japana. Inače, Eminović će na ceremoniji svečanog otvaranja Paraolimpijskih igara nositi zastavu Bosne i Hercegovine, a Zerina Skomorac će zastavu nositi na ceremoniji zatvaranja.

Kada su u pitanju selekcije iz regiona, Srbija će imati 20 takmičara u atletici, stonom tenisu, streljaštvu, biciklizmu, pauerliftingu, plivanju i tekvondou. Crnu Goru će u Tokiju predstavljati pet sportista, koji će se nadmetati u tri sporta - stonom tenisu, atletici i plivanju. Hrvatska nastupa sa 22 takmičara u osam sportova. U 13 dana Paraolimpijskih igara sportisti će se takmičiti u 539 disciplina u 22 sporta. Novi sportovi u programu Paraolimpijskih igara u Tokiju biće parabadminton i paratekvondo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije