Ostali sportovi

Jahorina Ultra trail: Protrčite kroz najljepše predjele BiH i osvojite automobil

Jahorina Ultra trail: Protrčite kroz najljepše predjele BiH i osvojite automobil
Foto: Ustupljena fotografija | Takmičenje Jahorina Ultra trail: Protrčite kroz najljepše predjele BiH i osvojite automobil

Znate li šta je trail trčanje? Zvuči poznato, ali niste baš sasvim sigurni? Da, da, to je trčanje kroz prirodu, po bilo kom neasfaltiranom terenu, najčešće po brdima i planinama zbog poželjne kombinacije nagiba i nešto ravnijih površina. Veoma je popularno u svijetu, ali i kod nas, a ako vam zvuči primamljivo, i oprobali biste svoju snagu i izdržljivost u ovom sportu, zabilježite sada koje je pravo mjesto i vrijeme za upuštanje u dvodnevnu avanturu na otvorenom: najljepši dijelovi Bosne i Hercegovine, 22. i 23. jula 2023. godine. U ta dva dana, po deveti put zaredom, biće održano takmičenje Jahorina Ultra trail, koje iz godine u godinu okuplja sve veći broj takmičara iz regiona, ali i cijelog svijeta. Na popularnom JUT-u bude ih i po više od 400 iz dvadesetak zemalja, a sve ih privlači, kako nestvarno lijepo okruženje kroz koje prolaze, tako i uzbuđenje pri pomisli da katkad moraju preći i po stotine kilometara ne bi li stigli do cilja.

No ne brinite, nisu sve staze toliko dugačke, sigurni smo da postoje i one koje možete savladati i ako mislite da "baš i niste u top formi". A ukoliko jeste - nemate šta da čekate, odmah se prijavite, odnosno registrujte, za učešće u ULTRA trci i za tri mjeseca oprobajte svoju snagu i brzinu. Ne znate na šta mislimo pod ULTRA trkom? Da pojasnimo...

U okviru Jahorina Ultra trail-a postoje četiri trke, pod nazivima ULTRA, MAXI, MIDI i MINI, a razlikuju se po dužini i trasama. Najduža, ULTRA, proteže se duž 140 kilometara, s početkom u, kako pjesma kaže, "lijepom starom gradu Višegradu", tačnije u njegovom segmentu "Andrićgrad", vodi preko mosta Mehmed-paše Sokolovića (čuvene ćuprije iz Andrićevog pera) te najljepših planina Bosne i Hercegovine, sve do cilja, odnosno hotela "Rajska dolina" na Jahorini. Vremensko ograničenje za ovu trku je 35 sati, tokom kojih se možete okrepiti na devet stanica, preći kumulativni uspon od 5000 metara, a maksimalan broj učesnika je sto.

Za 50 je veći broj takmičara koji mogu učestvovati u MAXI trci, dugoj 70 kilometara. Oni će 22. jula u trku krenuti iz Rogatice, a moraće da je završe za 16 sati, u čemu će im pomoći mogućnost da zastanu na nekoj od pet okrepnih stanica. Koje će im sigurno zatrebati jer je ukupni kumulativni uspon 2200 metara. I MAXI i MIDI odlična su prilika za iskusnije trail trkače i entuzijaste željne izazova. Cilj sve četiri trke je ispred hotela "Rajska dolina" na Jahorini, a trase su im vrlo malo izmijenjene u odnosu na prošlu godinu.

U kružnu MIDI trku uključujete se ispred hotela "Rajska dolina", zatim prolazite kroz četinarske i bukove šume, sve do Gole Jahorine, prelazeći kumulativni uspon od 1200 metara tokom 31 kilometar dužine, u roku od osam sati, što ovu trku čini poprilično fizički izazovnom. U njoj može učestvovati 200 trkača koji će priliku da se okrijepe imati na tri mjesta.

Najsimpatičnija od svih i najpristupačnija svima je MINI kružna trka, sa startom ispred hotela "Rajska dolina", najprije namijenjena porodicama i rekreativcima, ljubiteljima prirode i trail trčanja. U ovoj trci cilj je za pet sati preći 10 kilometara, pritom savladavajući uspon od 200 metara, mahom na prilazu Goloj Jahorini. Ovde može učestvovati 500 trkača, koji će okrepljenje pronaći na jednoj stanici namijenjenoj tome.

Svi učesnici do početka trke za koju su se prijavili dobiće bogat startni paket sa CompressSport opremom, koji ulazi u cijenu prijave za ovaj događaj. Profesionalno mjerenje vremena sa transparentnim GPS Live praćenjem takmičara pružiće im neospornu sigurnost u vjerodostojnost postignutih rezultata svakog od njih. O bezbjednosti i sigurnosti takmičara sve vrijeme tokom trajanja trke brinuće članovi Gorske službe spasavanja, dok će iz vazduha biti uključena helikopterska podrška.

Za kraj smo sačuvali nešto potpuno novo, što u dosadašnjim Jahorina Ultra trail takmičenjima nije postojalo! Najduža i najteža trka od svih, ovogodišnji ekskluzivni novitet, biće održana 30. septembra 2023. godine, pod imenom MASTERS. Već sam naziv nagovještava da u njoj neće učestvovati svako ko poželi. Naprotiv, poziv na učešće u ovoj spektakularnoj, 150 kilometara dugoj trci, dobiće samo 10 kvalifikovanih takmičara sa najboljim rezultatima iz ULTRA 2023 trke i petoro njih sa najboljim rezultatima iz MAXI 2023 trke. Njih 15-oro startovaće u najstarijem nacionalnom parku u BiH, Sutjeska, kod memorijalnog kompleksa Dolina heroja na Tjentištu, i preći trasu preko spektakularnih, najviših i najzahtevnijih bosanskohercegovačkih planina, uz kumulativnu visinsku razliku veću od 7.700 metara, da bi došli do cilja kod hotela "Rajska dolina" na Jahorini. Ovo će biti jedna od najizazovnijih trail trka na području Jugoistočne Evrope, pa će i učesnici, shodno tome, biti adekvatno nagrađeni. Neki od najuspješnijih trkača osvojiće veoma vrijedne poklone iz bogatog nagradnog fonda, dok će pobjednik dobiti - automobil! Izuzetno vrijedna nagrada, za pokazan izuzetan trud i napor.

Vrijedi pokušati, nema šta, a imate još dovoljno vremena da intezivirate svoje treninge, dovedete se u željenu formu i pojavite se na nekom od pomenutih startnih mjesta 22. jula 2023. godine. Ali ne zaboravite da se prethodno prijavite, odnosno registrujete, za trku! To možete učiniti uživo ili online, putem formulara koji ćete pronaći na zvaničnoj internet stranici JUT 2023 - www.jahorinatrail.com.

Tamo vas čekaju i odgovori na sva pitanja koja vam možda sad prolaze kroz glavu, a koja nismo obuhvatili ovim tekstom. Ukoliko vas i nakon toga još nešto bude zanimalo, budite slobodni da nas kontaktirate, a mi ćemo vam sa zadovoljstvom objasniti sve što vas zanima.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije