Ostali sportovi

Tanovićeva u top 50 biciklistkinja Svjetske rang - liste

Tanovićeva u top 50 biciklistkinja Svjetske rang - liste
Foto: Screenshot Facebook/Lejla Tanović | Tanovićeva u top 50 biciklistkinja Svjetske rang - liste
Fena

Najuspješnija bh. biciklistkinja i 14 puta državna prvakinja Lejla Tanović napravila je istorijski napredak na UCI listi za Bosnu i Hercegovinu, kao i lični rekord ulaskom u konkurenciju najboljih 50 biciklistkinja svijeta.

Tanovićeva je napredovala za 25 pozicija i sada zauzima 46. mjesto na Svjetskoj rang - listi. Četvorostruka balkanska prvakinja takođe je zabilježila napredak na UCI Marathon Series svjetskoj rang-listi, na kojoj je nakon dobrih izdanja na maraton trkama zauzela 47. mjesto u konkrenciji svih biciklistkinja svijeta, saopšteno je iz MTB reprezentacije BiH.

"Znali smo da mogu ući u top 50 najboljih na svijetu i to je bio jedan od naših ciljeva za ovu sezonu. Tokom čitave prošle sezone bilježila sam dobre rezultate i to je jedan od razloga mog napretka na UCI listi. Probijanje granice za koju već duže vremena imamo za cilj i plasman u top 50 bit će sjajna motivacija na zadnjim pripremama pred Svjetsko prvenstvo na kojem ću dati sve od sebe da postignem vrhunski rezultat", rekla je Lejla Tanović.

Tanovićeva je prva biciklistkinja BiH koja je ušla u top 100 najboljih na svijetu, a sada je i prva biciklistkinja koja je probila granicu i ušla u top 50 najboljih na svijetu i to u dvije discipline.

Selektor reprezentacije BiH Amar Njemčević ističe da je Tanovićeva već nekoliko sezona rezultatima pokazivala potencijal za ulazak u elitno društvo, te da je više nego  zadovoljan njenom ovosezonskom formom i plasmanom na 46. mjesto.

"Još jedan od pokazatalja njene dobre forme je neplanski nastup na maraton utrkama na kojima je ostvarila sjajne rezultate, te se plasirala na 47. mjesto na Svjetskoj renking listi u maraton disciplini. Do kraja sezone ostala su još tri velika takmičenja na kojima ćemo ciljati najviša postolja", izjavio je Njemčević.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije