Ostali sportovi

Teška odluka Rusa: Svjesno odbili da idu na Olimpijske igre

Teška odluka Rusa: Svjesno odbili da idu na Olimpijske igre
Foto: N.N. | Teška odluka Rusa: Svjesno odbili da idu na Olimpijke igre

Svi gimnastičari ruske reprezentacije odbili su učešće u kvalifikacijima za Olimpijske igre pod bijelom zastavom.

Predsjednik Ruske federacije umjetničke gimnastike (FSGR) Vasilij Titov rekao je za RIA Novosti da su svi sportisti tima odlučili da ne učestvuju u neutralnom statusu u kvalifikacionim takmičenjima za Olimpijskih igara u Parizu 2024.

U julu je Međunarodna gimnastička federacija (FIG) objavila prijem Rusa na međunarodne turnire u neutralnom statusu od 1. januara 2024. godine. Kriterijumi podobnosti objavljeni su u novembru. Kasnije je Generalna skupština Evropske gimnastičke unije glasala protiv povratka takmičara iz Rusije na zvanična evropska takmičenja od 1. januara 2024. godine. 

Učešće na Svjetskom prvenstvu 2024. bila je posljednja prilika za Ruse da osvoje olimpijske licence. Treća od četiri etape će se održati u Bakuu od 7. do 10. marta.

"Nećemo učestvovati u selekciji za Olimpijske igre, jer niko od ruskih gimnastičarki nije želio da dobije neutralan status. I niko se nije prijavio za učešće na turniru u Bakuu u ovom statusu, tako da niko nije otišao na njega. Ovo je svjestan izbor naših sportista i trenera. Ovaj turnir je bio dio kvalifikacione selekcije za Olimpijske igre. Propustili smo ga i nećemo učestvovati ni na narednim Svjetskim prvenstvima", rekao je Titov.

Prošlog mjeseca su višestruke svjetske prvakinje u ritmičkoj gimnastici, sestre Dina i Arina Averina, prekinule karijeru, jer nisu željele u Pariz otići pod neutralnim statusom. Njiova trenerica Irina Viner je ranije izjavila da smatra neprihvatljivim da ruski sportisti na Olimpijskim igrama u Parizu nastupaju u neutralnom statusu.

MOK je 8. decembra objavio prijem ruskih i bjeloruskih sportista na Igre u Parizu u pojedinačnom neutralnom statusu, uz niz kriterija. Međutim, neutralni sportisti i njihovo osoblje moraju se suzdržati od bilo kakve aktivnosti u vezi sa državnom zastavom, himnom, grbom ili bilo kojim drugim simbolom Ruske Federacije, nacionalnih federacija ili olimpijskih komiteta, kao i od pružanja podrške CBO na bilo kom zvaničnom događaju ili na mediji prije, za vrijeme i nakon Olimpijskih igara.

Šef ROC-a Stanislav Pozdnjakov kasnije je izjavio da su uslovi MOK-a neprihvatljivi za veliku većinu ruskih sportista, samo nekoliko njih će pristati da učestvuje na Igrama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije