Ostali sportovi

Timur Čerkez uspješno savladao Ocean Lava Montenegro 2018.

Timur Čerkez uspješno savladao Ocean Lava Montenegro 2018.
Foto: N.N. | Timur Čerkez uspješno savladao Ocean Lava Montenegro 2018.
N.N.

Sarajlija Timur Čerkez jedan je od tri najmlađa triatlonca koji su juče u Kotoru,uspjeli završiti trku na dugoj distanci - Ocean Lava Montenegro 2018, u jakoj internacionalnoj konkurenciji od 480 učesnika.

"Half Ironman" distancu, koja podrazumjeva 1,9 km plivanja, 90 km biciklizma i 21 km trčanja, Timur je savladao za 6:02:51.8. U kategoriji od 18 do 24 godine pozicionirao se na osmom mjestu, gdje su mlađi učesnici od njega jedino bili 19-ogodišnji Mirko Ognjanović i 20-ogodišnji Miloš Komnenić, obojica iz Kotora.

Zanimljivo je da je iz BiH učestvovalo oko 30 takmičara, i muškaraca i žena, u više starosnih kategorija, a ovaj triatlon je privukao učesnike iz 38 zemalja, između ostalih iz Crne Gore, Srbije, Makedonije, Hrvatske, Italije, Mađarske, Ukrajine, Češke, Rusije.

Već nekoliko mjeseci Timur se predano pripremao za ovaj takmičarski izazov, koji je počeo plivanjem, nastavio se vožnjom biciklom, a završio trčanjem.

"Plivanje je odlično prošlo. Završio sam rutu za 32 minute, a izašao sam među prvih 15 u ukupnom poretku i prvi iz BiH, kako su mi javili. Bicikl je bio najteži dio utrke, a završio sam ga za 3 sata i 19 minuta. Naime, kako sam bicikl dobio svega sedam dana prije takmičenja, tek sam tokom utrke naučio kako da mijenjam brzine i zato sam tih 19 minuta bio sporiji. Trčanje je super prošlo, jer sam za manje od dva sata istrčao 21 km, što je odlično, s obzirom da sam dva kilometra proveo šetajući, privikavajući se na vlagu u zraku od kiše koja je padala", pojašnjava Timur te dodaje: "Ovo ne bih uspio bez podrške prijatelja, kao što je kompanija Lactalis BH sa brendom Dukat. Ta motivacija je snaga koja me vuče naprijed. Sada odmaram dva dana, ali već od srijede nastavljam sa ozbiljnijim treniranjem za punu Ironmen utrku, koja će se 29. jula održati u Hamburgu.”

“Ulažući u ljudske potencijale, mlade sportiste koji žele pomjerati granice i razvijati se, mislim da činimo pravu stvar, jer ti sjajni mladi ljudi, osim što ostvare svoje snove, postaju ambasadori zdravih životnih navika i motivatori drugima u svom okruženju” izjavio je Haris Kadenić, voditelj marketing sektora Lactalisa BH, kompanije koja rado podržava brojna sportska takmičenja u našoj zemlji kao i brojne sportiste i rekreativce u njihovim pripremama za učešće u takmičenjima u BiH i inostranstvu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije