Ostali sportovi

Tramp potpisao "Rodčenkov zakon" kojim se omogućavaju kazne za doping

Tramp potpisao "Rodčenkov zakon" kojim se omogućavaju kazne za doping
Foto: Ilustracija | Tramp potpisao "Rodčenkov zakon" kojim se omogućavaju kazne za doping

Američki predsjednik Donald Tramp potpisao je tzv. Rodčenkov zakon kojim se sudovima u SAD omogućava da izriču kazne za korišćenje dopinga na događajima u kojima učestvuju američki sportisti, saopšteno je iz Bijele kuće.

"Zakonom se izriču krivične sankcije određenim osobama koje su umiješane u međunarodne zavere o doping prevarama i obezbeđuje restituciju žrtvama takvih zavera", navodi se u saopštenju pres službe Bijele kuće, prenio je TASS.

Tramp je rekao da taj dokument zahtijeva da određene izvršne agencije, uključujući i Ministarstvo pravde, razmjenjuju informacija sa Antidoping agencijom SAD "u vezi sa bilo kojom istragom vezanom za potencijalno kršenje člana 3 ovog zakona".

Ovaj zakon, koji je američki Senat usvojio u novembru, dobio je ime po informatoru Svjetske antidoping agencije (VADA) Grigoriju Rodčenku, objavio je ranije "Sputnjik".

"Rodčenkov zakon" odnosi se i na osobe iz okruženja sportiste – trenere, agente, menadžere i predstavnike državnih institucija koje su povezane sa finansiranjem i organizacijom sportskih događaja. Takođe, VADA može kazniti sportiste za kršenje antidoping pravila.

Zakon predviđa novčanu kaznu u iznosu do milion dolara i kaznu zatvora do deset godina.

Nacrt zakona je primjer eksteritorijalne primjene američkog zakonodavstva, jer se odnosi na sve koji su povezani na bilo koji način sa dopingom, bez obzira na to da li su pod jurisdikcijom SAD, navodi "Sputnjik".  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije