Ostali sportovi

Tuzlanski hram sporta pod vodom, sportisti apeluju za pomoć

Tuzlanski hram sporta pod vodom, sportisti apeluju za pomoć
Foto: N.N. | Tuzlanski hram sporta pod vodom, sportisti apeluju za pomoć

Olujno nevrijeme i poplave koje su pogodile Tuzlu u subotu naveče prema prvim prognozama nadležnih izazvali su višemilionsku štetu u Sportsko-privrednom centru "Mejdan".

Tuzlanski hram sporta ostao je pod vodom, a među prvima su reagovali nekadašnji vrhunski sportisti, ne samo iz grada soli, nego i iz ostalih krajeva Bosne i Hercegovine. Apel nadležnim institucijama da hitno reaguju i obnove "Mejdan", mjesto koje je obilježilo početke njegove sportske karijere, uputio je između ostalih i Mirza Teletović, jedan od najboljih košarkaša BiH i trenutno predsjednik Košarkaškog saveza BiH.

"Poštovana gospodo, obraćamo vam se u trenutku kada je košarkaški hram, Sportski centar 'Mejdan' u potpunosti devastiran i prolazi kroz veoma teške trenutke. Sport globalno prolazi kroz najveću krizu ikad prouzrokovanu pandemijom virusa korona, ali prirodna nesreća je dodatno zakomplikovala ionako veoma tešku i složenu situaciju. Kao odgovorni ljudi moramo pokazati posebnu empatiju i učiniti sve da se 'Mejdan' čim prije obnovi i vrati na raspolaganje sportistima. Iskreno se nadamo da ćete na naš apel reagovati čim prije sa konkretnom finansijskom pomoći i zajedno s nama vratiti 'Mejdan'", poručio je Teletović.

Oglasila se i Razija Mujanović... Najbolja bh. košarkašica svih vremena i članica Kuće slavnih veoma emotivno je primila vijest o situaciji u njenom rodnom gradu, ali i dvorani u kojoj je u dresu Jedinstva donijela klupsku titulu prvake Evrope. Oglasila se na društvenim mrežama, objavivši uz poruku i fotografiju poplavljenog "Mejdana". 

"Ovo je slika poplavljenog 'Mejdana' poslije nevremena koju sam dobila, koja mi je pokvarila odmor i emotivno me potpuno ubila. Kroz glavu su mi proletjele sve one slike uspjeha, pobjeda, napornih treninga, druženja pa i poraza, ali nijedan poraz nije ovako bolio. Nadam se da će se moja Tuzla izdići iznad ovoga. Sigurna sam da će gradonačelnik Jasmin Imamović učiniti sve da se u hramu sporta opet čuje pjesma navijača, himna BiH, zvuk udara lopte od parket i dječja galama. Nadam se da će 'Mejdan' opet biti ono staro, nepobjedivo gnijezdo", napisala je legendarna košarkašica Razija Mujanović. 

Jasenko Elezović, direktor Sportskog centra "Mejdan", opisao je situaciju koja je vladala u subotu naveče. 

"Bilo je jezivo. Mi inače pratimo vremensku prognozu i uvijek kad je upaljen meteoalarm organizujemo naš rad da bude više uposlenika u 'Mejdanu'. Tako smo postupili i sada, međutim oko 20 sati su mi javili da je situacija haotična. Odmah smo pozvali i ostale uposlenike da krenu, a kako je sve izgledalo najbolje govori podatak da je nekima više od sat vremena trebalo da se probiju do 'Mejdana', kazao je Elezović. Objašnjava da je voda na nekim mjestima bila viša od jednog metra. Velika dvorana je bila potopljena do koljena, a parket uništen u potpunosti. Kuglana je takođe bila potpuno pod vodom, odnosno kompletna nulta zona. 

"U zadnje dvije godine smo ozbiljno pristupili renoviranju i sada je šteta stoprocentna. Pripremali smo se za domaće prvenstvo, košarkašku ABA ligu i sada je pitanje šta dalje. Mala dvorana je, srećom, ostala neoštećena. Otkad 'Mejdan' postoji ovako nešto se nije desilo. Voda se u nedjelju povukla, ali je ostala ispod parketa duboko pola metra", kazao je Elezović.

Pomoć sportskim prijateljima u Tuzli ponudili su iz Sarajeva, iz kluba Spars. 

"Svim srcem sam uz građane Tuzle i pogodilo nas je ono što se desilo jednom od simbola bh. košarke. Mi Slobodi stavljamo potpuno na raspolaganje našu dvoranu na 'Grbavici' za treninge i igranje. Ponudili smo im se za svaku vrstu pomoći", rekao je Nihad Selimović, predsjednik KK Spars Realway. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije