Olimpijske igre

Udovičić: Odluka MOK-a otvara prostor za presedane

Udovičić: Odluka MOK-a otvara prostor za presedane
Udovičić: Odluka MOK-a otvara prostor za presedane

BEOGRAD - Ministar omladine i sporta Srbije Vanja Udovičić izjavio je da odluka o prijemu samoproglašenog Kosova u Međunarodni olimpijski komitet /MOK/ nije dobra za sport na međunarodnom nivou, jer otvara prostor za presedane, koji ozbiljno prijete da ugroze sistem sporta u svijetu.

Udovičić je istkao da se nikada do sada nije desilo da se u članstvo MOK-a primi nepriznata država i primjetio da je to učinjeno u predolimpijskoj godini, pri čemu će se Olimpijske igre održati u Brazilu koji nije priznao samoproglašeno Kosovo.

"Kako će se to odraziti na dalji rad ove najviše međunarodne sportske organizacije za olimpijske sportove i šta su sada kriterijumi za prijem u tu organizaciju, šta su uslovi i ko tumači uslove propisane Olimpijskom poveljom i da li to znači da su ti uslovi proizvoljni i da se tumače od slučaja do slučaja, najblaže rečeno je krajnje nejasno", ocijenio je Udovičić u pisanoj izjavi.

On je istakao da je ovom odlukom sport postao teren za politički motivisane odluke i zaključio da će biti vrlo teško očuvati osnovna načela i principe sporta za ubuduće nakon ovakvog presedana.

"Sa svoje strane uložićemo maksimalne napore da sprečimo sve negativne pojave i događaje koji mogu da uslede kao posledica ovakve odluke prilikom održavanja svih budućih međunarodnih takmičenja", poručio je Udovičić.

MOK je danas primio samoproglašeno Kosovo u punopravno članstvo, a iz te organizacije navode da će sportisti sa samoproglašenog Kosova moći da učestvuju na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine.

MOK je započeo razmatranje zahtijeva Kosova za prijem prije pet godina, godinu dana pošto je južna srpska pokrajina 2008. godine samoproglasila nezavisnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije