Ostali sportovi

Upitan nastup bh. karatista u Madridu: Odlazak na SP zavisi od 30.000 KM

Upitan nastup bh. karatista u Madridu: Odlazak na SP zavisi od 30.000 KM
Foto: N.N. | Upitan nastup bh. karatista u Madridu: Odlazak na SP zavisi od 30.000 KM

Odlazak karate reprezentacija BiH na Svjetsko prvenstvo, koje naredne sedmice počinje u Madridu, doveden je pod znak pitanja i to zbog nedostatka 30.000 KM.

U Karate savezu BiH su nam potvrdili da još uvijek nisu zatvorili finansijsku konstrukciju za odlazak na ovo veliko takmičenje gdje bh. karatisti imaju velike ambicije.

"Mogu slobodno reći da je upitan odlazak u Španiju i da nikad nismo bili u ovakvoj situaciji. Mi smo izvršili rezervacije i uplatili dio uplate za avionske karte i smještaj, ali zbog nedostatka novca trenutno je pod upitnikom ishrana takmičara, te kotizacija Svjetskoj karate federaciji, kao i ostatak novca za avio-karte i smještaj", rekao je Ramiz Potur, izvršni sekretar Karate saveza BiH.

On je dodao da u narednih nekoliko dana očekuje pomoć od nadležnih institucija da uplate dio sredstava i da se ne desi neželjeni scenarij da bh. karatisti propuste SP na kojem bi BiH trebalo da ima jedan od najjačih sastava u posljednjih nekoliko godina.

"U pitanju je nekih 30.000 KM. Nadam se da ćemo dobiti pozitivan odgovor od nekoga iz instituacija i da ćemo nastaviti tradiciju učešća na velikim takmičenjima", istakao je Potur, koji je dodao da zbog nedostatka novca bh. reprezentativci nemaju ni odgovarajuću opremu za nastupe na takmičenjima.

Inače, bh. delegacija bi trebalo da broji 28 ljudi, od kojih će biti 19 takmičara koji će se boriti za odličja.

Planirani put zakazan je za utorak iz Sarajeva, a do odredišta bi trebalo da stignu preko Beča. U KS BiH najveće nade polažu u nekoliko takmičara. Prije svega radi se o stipendistima Olimpijskog komiteta BiH koji su već vlasnici medalja sa velikih takmičenja, a to su Ivan Klepić, Meris Muhović, Ivona Ćavar i Mirnesa Bektaš.

Svjetsko prvenstvo u Madridu održaće se od 6. do 11. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije