Ostali sportovi

Usik ipak neće ostati bez IBF pojasa

Usik ipak neće ostati bez IBF pojasa
Foto: Tanjug/AP | Usik ipak neće ostati bez IBF pojasa

Deril Pipls, predsjednik Internacionalne Bokserske Federacije (IBF) potvrdio je da Aleksanadar Usik ima pravo kao šampion da zatraži privremeno izuzeće obavezne odbrane titule protiv zvaničnog izazivača, Hrvata Filipa Hrgovića.

Ukrajinčev promotor Aleksandar Krasjuk potvrdio da će u zakonskom roku uputiti pomenuti zahtjev, javlja Sport Klub.

Poslije pobede Ukrajinca na poene u 12 rundi nad Tajsonom Fjurijem i ujedinjenja sve četiri šampionske krune  (WBC, WBA, IBF i WBO) u teškoj kategoriji, aktivirana je klauzula o obaveznom revanšu od strane britanskog teškaša, pa je to u prvom trenutku stvorilo nedoumicu, hoće li borba da se boksuje za neprikosnovenu titulu.

Izvjesno je da će naredni meč između Usika i Fjurija ponovo biti održan u Rijadu, pretpostavlja se u oktobru. Poslije izjave Piplsa i reakcije Krasjuka, jasno je da će revanš meč biti za četiri krune, jer je predsednik IBF-a naglasio da će Usikov zahtjev razmotriti članovi Upravnog odbora, i da se u takvim situacijama, po pravilu, izlazi u susret šampionu.

Da su se u IBF-u kruto držali pravila, Hrgović bi 1. juna u Rijadu boksovao za IBF titulu protiv Britanca Danijela Duboe. Međutim, sada je izvjesno da taj meč ipak neće da budu za pojas, pa makar i privremeni. Naravno, ukoliko Hrgović savlada Dubou, zadržaće status zvaničnog IBF izazivača, i sigurno će biti zanimljiv promotorima koji imaju snažnu finansijsku potporu, ali i kvalitetne boksere, koji bi rado preoteli sadašnji status hrvatskom teškašu.

Vjerovatno je jedan od najzainteresovanijih za meč njegovog boksera protiv Hrgovića, britanski promotor, vlasnik „Mečruma“, Edi Hern. Uveliko se priča da bi bivši svjetski prvak u tri verzije (WBA, IBF i WBO), Britanac Entoni Džošua, kome je tron preuzeo upravo Usik, pobjedivši ga i u revanšu, mogao da boksuje sredinom septembra protiv pobjednika meča između Hrgovića i Duboe.

Naravno, sve je to još uvijek u domenu nagađanja. Bokserski moćnici su se uvijek borili za najbolje pozicije svojih boksera, a na taj način i za lični profit. Pogotovo su agresivno aktivni u ulaganju novca u trenucima dok se njihovi borci probijaju na rang listama i bore za status obaveznih izazivača.

Shodno tom trendu najmoćnijih svjetskih promotora, u sjenci revanš meča između Usika i Fjurija, ugovoreno je nekoliko značajnih borbi teškaša iz Top 10 poretka. Tako će 1. juna u Rijadu u istom programu kad i Hrgović protiv Duboe, boksovati bivši WBC prvak, Amerikanac Diontaj Vajlder i Kinez Džilej Džang. Zanimljivo je da su obojica posljednje mečeve izgubii, Vajlder od Šveđanina Ota Valina, a Džang od nekadašnjeg WBO prvaka svijeta, Australijanca Džozefa Parkera.

Njima, i svim ostalim bokserima, iza kojih stoje moćnici svjetskog boksa, šanse se ukazuju više puta, jer iza njih stoji moć novca. Nažalos, Filipu Hrgoviću, van svake sumnje najboljem bokseru regiona, koji je mukotrpno sticao status prvog izazivača u IBF verziji, takve šanse se ukazuju na „kašičicu“, i čekaju se godinama.

Zato Hrgović mora da bude strpljiv i sačeka šansu, jer će kad – tad da mu se ukaže. Kad se to konačno dogodi, moraće da je zgrabi sa obe ruke, jer naredne prilike najvjerovatnije neće biti, prenio je Sport Klub.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije