Ostali sportovi

Usik slavio u borbi vijeka i postao apsolutni šampion

Usik slavio u borbi vijeka i postao apsolutni šampion
Foto: Tanjug/AP | Usik slavio u borbi vijeka i postao apsolutni šampion

Ukrajinski bokser Oleksandr Usik (37) postao je apsolutni šampion svijeta u teškoj kategoriji.

On je večeras u borbi vijeka i do večeras neporaženih šampiona u Rijadu pobijedio popularnog “Kralj Cigana“ Britanca Tajsona Fjurija (35) odlukom sudija. Čini se zasluženo, jer je u devetoj rundi uzdrmao protivnika kojeg je spasilo zvono za kraj runde. Dvojica sudija su dala prednost Ukrajincu, dok je treći bio na strani Britanca.

Usik je tako postao prvi neprikosnoveni prvak u teškoj kategoriji nakon Lenoksa Luisa koji je 1999. godine srušio Ivandera Holifilda. Sada je vlasnik svia četiri najpriznatija pojasa, jer je svojim WBA, WBO i IBF koje držao od 2021. godine dodao onaj koji je do večeras držao Fjuri (WBC).

Prve dvije runde su prošle u ispitivanju snaga, s tim je Usik bio aktivniji, pogodio je par puta Fjurija koji je na startu zabavljao publiku i praktički ismijavao pokušaje Ukrajinca. I u naredne dvije runde isti scenarij, Fjuri je plesao po ringu, ali bez ozbiljnijih udaraca.

U šestoj rundi Fjuri je bio dominantan, načeo je Usika sa nekoliko udaraca, činilo se da je Ukrajinac u blagom nokdaunu, a na pauzi je bila vidljiva šteta, jer je pukla arkada. Od tada je bio u problemima, iako je u osmoj rundi on zadao nekoliko teških udaraca koji su raskrvarili nos Britanca.

U devetij je Usik razbio Fjurija, nekoliko razornih udaraca je uzdrmalo Fjurija i pravo je čudo kako je ostao na nogama, a spasio ga je kraj runde. U 10. Ukrajinac je nastavio sa ofanzivom, s tim je da se Fjuri u pauzi uspio oporavati, ali znao je da do kraja mora biti bolji. Fjuri se oporavio i možda ostvario prednost u posljednje tri runde, ali to je bilo nedovoljno da slavi pobjedu.

Procjenjuje se da je Fjuri večeras zaradio 94 miliona evra, dok će Usik dobiti 46 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije