Ostali sportovi

Van Olimpijskog sela samo pod GPS kontrolom

Van Olimpijskog sela samo pod GPS kontrolom
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Van Olimpijskog sela samo pod GPS kontrolom

Olimpijsko selo je tradicionalno mjesto za smještaj i zabavu hiljade mladih sportista i osoblja, ali to neće biti slučaj na Olimpijskim igrama u Tokiju, čije otvaranje bi trebalo da bude za nešto više od šest sedmica u okolnostima pandemije kovid 19.

Ovo će biti Olimpijske igre bez navijanja sa testiranjem i vakcinacijom koje će imati prioritet nad zabavom i takmičenjima, a još nije poznato da li će konzumiranje alkohola biti dozvoljeno u selu u kojem će biti smješteno 11.000 olimpijskih sportista i 4.400 paraolimpijaca, prenosi AP.

Izvršni direktor Organizacionog komiteta OI u Tokiju Tošihiro Muto, rekao je danas da će možda biti teško sprovesti zabranu alkohola po sobama sportista, ali da je moguće da će u javnim prostorima u selu važiti takva pravila.

Tokio i veći dio ostatka zemlje trenutno su pod vanrednim stanjem zbog kovid 19, i barovi i restorani se ranije zatvaraju i zabranjuju prodaju alkohola.

Ova mjera na snazi je do 20. juna i nije poznato da li će biti produžena, ali mnogi stanovnici Japana ne bi bili srećni da vide sportiste kako se zabavljaju u selu dok je ta mogučnost zabranjena lokalnom stanovništvu.

"Još uvijek nismo jasno odlučili o politici alkohola, a ta odluka se očekuje do kraja ovog mjeseca", rekao je Muto.

Japanski zvaničnik je naglasio i da će sportisti, osoblje, kao i novinari i drugi povezani sa Igrama morati da potpišu saglasnost koja omogućava organizatorima da koriste GPS za praćenje kretanja na Olimpijskim igrama putem pametnih telefona.

"Nije cilj da stalno nadgledamo nečije ponašanje, ali ako budu postojali problemi, putem GPS funkcije lako ćemo ući u trag svim njihovim aktivnostima", saopštio je Muto.

Sportisti će biti izolovani u selu i očekuje se da tamo sve vrijeme borave, ili će biti u sličnim uslovima na mjestima gdje budu odlazili ili trenirali.

Svi ostali koji dolaze u Japan na Olimpijske igre biće dva puta testirani prije odlaska od kuće i po dolasku u Japan, a moraće da daju saglasnost za ograničavanje kretanja tokom prvih 14 dana i podnesu svoj plan aktivnosti tokom boravka.

Ispitivanja javnog mnjenja su pokazala da je, u zavisnosti od toga kako se formuliše pitanje, od 50 do 80 odsto Japanaca protiv održavanja Olimpijskih igara u Tokiju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije