Ostali sportovi

Višković: Britanska ambasada da se oglasi o slučaju viza

Višković: Britanska ambasada da se oglasi o slučaju viza
Foto: Dražan Pozderović/Arhiva | Višković: Britanska Ambasada da se oglasi o slučaju viza

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković pozvao je Ambasadu Velike Britanije da se oglasi i saopšti šta je problem u slučaju uskraćivanja izdavanja viza članicama tekvondo reprezentatacije BiH iz Republike Srpske.

"Zbog specifičnih okolnosti i činjenice da se u javnosti sumnja da je riječ o diskriminaciji po nacionalnoj i teritorijalnoj osnovi, pozivamo ambasadu Velike Britanije da se javno oglasi i obznani šta je, konkretno, problem u ovom slučaju", rekao je Višković.

On je izrazio nezadovoljstvo zbog toga što je, uskraćivanjem izdavanja viza, onemogućeno učešće članica tekvondo reprezentatacije BiH na Evropskom prvenstvu u Velikoj Britaniji. Radi se o Katarini Krajišnik iz Istočnog Sarajeva i Zorani Sandić iz Zvornika

"Želio bih da vjerujem da je u pitanju birokratski propust i da će takmičarkama iz Republike Srpske ipak biti omogućeno učešće na Evropskom prvenstvu u tekvondou, jer bi svako suprotno postupanje predstavljalo nedopustivu segregaciju po nacionalnoj i teritorijalnoj osnovi", istakao je Višković.

Kako je rekao, okolnosti ovog slučaja i činjenica da vizu nisu dobile samo reprezentativke srpske nacionalnosti, a da je, istovremeno, odobren ulazak u zemlju reprezentatikama drugih nacionalnosti u javnosti bude opravdanu sumnju da su u pitanju neki drugi razlozi, koji se duboko kose sa politikom koju Velika Britanija zvanično promoviše u BiH, piše "RTRS".

"Ukoliko vize nisu izdate samo zato što su one Srpkinje i što dolaze iz Republike Srpske, onda je to presedan za svaku osudu. Ukoliko je u pitanju propust administrativne prirode, pozivamo ambasadu Velike Britanije da ispravi ovu nepravdu i omogući izdavanje viza ili u suprotnom da zvanično javnosti pojasni gdje je i zbog čega nastao problem sa izdavanjem viza", naglasio je Višković.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije