Ostali sportovi

Zbog 6.000 KM Marini Kurteš visi nastup na SP

Zbog 6.000 KM Marini Kurteš visi nastup na SP
Foto: N.N. | Zbog 6.000 KM Marini Kurteš visi nastup na SP

Nedostatak novca je glavni kamen spoticanja brojnih sportista, posebno onih koji treniraju u BiH. Zbog teške finansijske situacije veliki broj talentovanih sportista odustaje od odlazaka na velika takmičenja, a sve češće odustaju i od bavljenja sportom.

Posljednja u nizu koja je naišla na finansijske probleme i besparicu u klubovima je jedna od najtalentovanijih bh. karatistkinja Marina Kurteš (16). Tinejdžerka iz Istočnog Sarajeva i članica KK Slavija titulom prvaka BiH (kadeti) izborila je nastup na Svjetskom prvenstvu u Čileu, koje počinje 23. oktobra. Ipak, njen odlazak u daleki Santijago je doveden u pitanje s obzirom na to da je nedavno njen trener Dejan Vukadin izjavio da klub u ovom trenutku nema 6.000 KM koliko je potrebno za odlazak na SP za kadete, juniore i mlađe seniore.

"Trener Dejan je objavio da strahuje da bi moglo doći do poteškoća u obezbjeđivanju sredstava za moje putovanje, koja su velika, a sam klub ih neće moći obezbijediti", kaže višestruka šampionka BiH i Republike Srpske.

Dok se čeka reakcija lokalnih, gradskih, entitetskih ili državnih institucija, stvar u svoje ruke uzelo je nekoliko Marininih sugrađana koji joj žele pomoći da svoj veliki potencijal i talenat prezentuje u Južnoj Americi.

"Na sve ovo prvi je reagovao Nebojša Mičić Divac, koji je najavio da će učestvovati na Sarajevskom polumaratonu 15. septembra i prodati svoje kilometre, reklamirati zainteresovane, a prikupljena sredstva proslijediti KK Slavija, koji će me potom poslati na SP. Njegovu dobru namjeru prepoznali su i mnogi drugi, koji su mu se u tome pridružili. Ovom prilikom želim da  zahvalim svima koji su se priključili maratonu, kao i ostalima koji će učestvovati u obezbjeđivanju sredstava za moj put", istakla je Kurtešova.

Treba spomenuti da će svi učesnici koji će trčati za Marinu svim zainteresovanim prodavati kilometar po minimalnoj cijeni od 10 KM. Inače, osvajačica brojnih medalja sa međunarodnih takmičenja, od kojih je izdvaja zlato sa svjetske Premijer lige u Umagu, i ove sezone je pokazala da je bez premca u BiH. Krajem avgusta u Višegradu na prvenstvu RS osvojila je zlato u kadetskoj i juniorskoj konkurenciji, a sedam dana kasnije na državnom prvenstvu u kategoriji kadetkinja takođe se okitila najsjajnijim odličjem, dok je kod juniorki bila bronzana. Osim plasmana na SP, osigurala je odlazak na Balkansko prvenstvo za juniorke. Inače, najbolji sportista općine Istočno Novo Sarajevo za prošlu godinu do novembra će se takmičiti kao kadetkinja, a kada napuni 16 godina nastupaće samo u juniorskoj konkurenciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije