Ostali sportovi

Želim pobjedu u Mađarskoj

Želim pobjedu u Mađarskoj
Želim pobjedu u Mađarskoj

Samo dan nakon što je dobio zvaničnu potvrdu od Evropske rukometne federacije da može igrati za BiH Danijel Šarić, golman Barselone, zvučao je jako optimistično. Naglasio je da mu je velika želja da na startu kvalifikacija za "EURO 2012" u Srbiji s bh. timom ostvari pobjedu u Mađarskoj 28. oktobra.

"U utorak poslijepodne su me obavijestili iz EHF-a da sam dobio dozvolu da igram za BiH, a nešto kasnije stigao je i zvanični dopis u RS BiH. Sretan sam zbog hepienda ove priče u kojoj smo ljudi iz Saveza i ja već duže od pola godine. Sada mi ne preostaje ništa drugo nego da budem u dobroj formi do okupljanja reprezentacije, te da svi zajedno učinimo sve kako bismo se domogli Evropskog prvenstva u Srbiji 2012. godine", počeo je Šarić razgovor za "Nezavisne novine".

BiH na otvaranju kvalifikacija u Grupi 1 ima dvije jako važne utakmice. Prvu igra u Mađarskoj 28. oktobra, a drugu, tri dana kasnije, u Sarajevu protiv Makedonije.

"Možda će neko reći da svašta pričam i pretjerujem. Međutim, ja sam čovjek koji funkcioniše pod pritiskom. Sigurno je da se radi o kvalitetnim rivalima na startu kvalifikacija. I Mađarska i Makedonija imaju svoj renome. Ne znam tačno u kojem će sastavu igrati Mađari, ali mislim da imamo lijepu šansu da napravimo dobar rezultat. Nisam čovjek koji razmišlja o nekom minimalnom porazu. Naprotiv, uvijek me interesuje samo pobjeda. Ako treba, prvi ću reći idemo na pobjedu u Mađarsku. Moramo imati jasan plan ako želimo na Evropsko prvenstvo. Potreban nam je dobar rezultat u Sombateliju, kako bismo napravili sjajan uvod za Makedonce. Volio bih punu dvoranu i, naravno, našu sjajnu igru. Siguran sam da snagom, voljom i kvalitetom možemo idealno otvoriti kvalifikacije", optimističan je Šarić.

Okupljanje bh. reprezentativaca zakazano je za 24. oktobar u Varaždinu, gdje će se pripremati i pred ogled s Mađarima. Prema Šarićevom mišljenju, to je dobro iz mnogo razloga.

"Prije svega, imaćemo odlične uslove za rad, jer ćemo trenirati u tamošnjoj areni u kojoj su igrane utakmice Svjetskog prvenstva. Dakle, radićemo u vrhunskim uslovima, što je jako važno pred tako važne utakmice. Možda postoje mišljenja da je dobro što ćemo biti izolovani i nećemo osjetiti pritisak bh. javnosti. Po meni, jedino je dobro što ćemo imati svoj mir, a pritisak moramo stvoriti sami sebi. U razgovoru s saigračima iz reprezentacije svi jasno ističu želju da konačno odemo na veliko takmičenje. Stoga moramo sebi reći da to i možemo ostvariti. Zato ponavljam, u Mađarsku moramo ići po pobjedu, jer imamo zaista dobru reprezentaciju. Moramo sebi postaviti najviše ciljeve i dati sve od sebe da ih ostvarimo."

Naravno, Šarić je sada fokusiran na obaveze u Barseloni. Danas ih čeka teško gostovanje kod Aragona u španskoj ASOBAL ligi, a u nedjelju kod Kila u Ligi šampiona. Nakon poraza od Rajn-Nekar Levena, na otvaranju najjačeg klupskog takmičenja na svijetu, "Barsa" je na najvišem niovu mobilizacije.

"Jasno je da smo u nekoj maloj krizi, jer smo protiv Levena izgubili dobijenu utakmicu. To je treća velika utakmica koju gubimo na sličan način. Imamo sve u svojim rukama i onda to prospemo u finišu, kao da smo kadeti. Dakle, moramo se potpuno skoncentrisati i doći do pobjede u Saragosi. Neće biti lako, jer Aragon je odlična ekipa u kojoj, s velikim uspjehom, igra bh. reprezentativac Vukašin Stojanović. Tek onda ćemo se okrenuti Kilu, gdje želimo pobjedu. Poraz od Levena ne mora ništa značiti. U susretima velikih timova uvijek je sve moguće i niko sa sigurnošću ne može reći da nećemo pobijediti", završio je fenomenalni čuvar mreže katalonskog giganta.

Njima Superkup, nama titula

Prošle sezone Barselona je u Superkupu savladala Sijudad Real, ali je najveći rival došao do titule. Ove sezone počelo je drugačije.

"Odmah nakon poraza od Sijudad Reala u Superkupu rekao sam da je to dobar znak. Uvijek tražim nešto pozitivno, pa čak i u porazu. Ako su oni osvojili prvi trofej, onda je red da mi uzmemo šampionsku krunu Španije."

Mađari bez Nađija

Šarićev kapiten u Barseloni Laslo Nađi potvrdio je bh. golmanu da neće igrati za Mađarsku u kvalifikacijama za "EURO 2012".

"Razgovarao sam s Nađijem o kvalifikacijama i definitivno je da on neće igrati. Iako mi nije konkretno rekao ko još neće igrati za njih, nagovijestio mi je da u timu neće biti još nekih ranije standardnih reprezentativaca. Ipak, važno je da gledamo sebe, a ne protivnika. Neka oni razmišljaju o nama", kaže Šarić.

Sjajni Vargas

Iako je Barselona kao zamjenu za Davida Barufeta dovela Johana Sjorstranda iz Flensburga, Šarić smatra da klub ima pravi dragulj, mladog golmana Gonzala Pereza Vargasa.

"Mali je fenomenalan. Tek mu je 19 godina, a na treningu mu ne mogu dati gol. Međutim, još je mlad, pa ga trener ne smije gurnuti u vatru. Zbog toga su doveli Sjorstranda kao alternativu ukoliko mene ne krene, ili se, ne daj Bože, povrijedim. Ali, mislim da će Vargas biti veliki golman".   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije