Ostali sportovi

Zlatko Sarajlić pobjednik šahovskog memorijala "Sveto Guskić"

Zlatko Sarajlić pobjednik šahovskog memorijala "Sveto Guskić"
Foto: Srna | Zlatko Sarajlić pobjednik šahovskog memorijala "Sveto Guskić"

GRADIŠKA - Zlatko Sarajlić iz Nove Topole pobjednik je 28. Memorijalnog šahovskog turnira "Sveto Guskić", koji je danas održan u Donjim Podgradcima, u znak sjećanja na poginulog borca Vojske Republike Srpske.

Sarajlić je novinarima rekao da je prvi put učestvovao na ovom turniru, ali da je kao najbolje rangirani gradiški šahista na "rapid" listi očekivao pobjedu.

"Konkurencija je bila jaka, a svaka partija neizvjesna, što i treba da bude slučaj na šahovskom turniru sa najdužom tradicijom u Republici Srpskoj. Velika mi je čast što sam pozvan na ovaj turnir, koji je bio jedini na području Gradiške koji nisam osvajao", istakao je Sarajlić.

Na šahovskom memorijalu "Sveto Guskić", koji je pozivnog karaktera, učestvalo je 17 takmičara, a igralo se sedam kola po "švajcarskom sistemu".

Drugo mjesto osvojio je Ljubomir Zrnić iz Gornjih Podgradaca, a treće prošlogodišnji pobjednik turnira, Vladimir Subotić iz Gradiške.

Subotić je rekao da je očekivao pobjedu i ove godine, ali da je zadovoljan plasmanom, te čestitao članovima Organizacionog odbora što su i u uslovima pandemije uspjeli da uspješno organizuju turnir.

Na takmičenju je učestvovao i Pavle Trninić iz Beograda, koji je zajedno sa Guskićem studirao na beogradskom Šumarskom fakultetu, a koji je istakao da se kao rođeni Slavonac u Svetinom Potkozarju uvijek osjeća kao kod kuće.

Trninić je naglasio da je Sveto imao pet prijatelja sa kojima se stalno družio, a koji su svi baš njega smatrali svojim najboljim prijateljem, što je karakteristika koja govori o njemu kao čovjeku.

Član organizacionog odbora turnira milan ljepojević podsjetio je da su prijatelji svete Guskića nakon njegove smrti 1994. godine organizovali prvi šahovski turnir posvećen ovom poginulom borcu, te da je on danas posvećen i svim ljudima koji su, kao i sveto, dali svoje živote za republiku srpsku.

Ljepojević je naveo da je fondacija "sveto guskić" i ove godine sa po 100 km nagradila dvoje uspješnih učenika osnovne škole "mladen stojanović" - Jovanu Cvijić iz područne škole u Vrbaškoj i Stefana Dragišića iz centralne škole u Gornjim Podgradcima.

"Cilj nam je da obezbijedimo i stipendije za po dvoje učenika osnovnih i srednjih škola i dvoje studenata, da bi podržali mlade ljude koji će nakon završenog školovanja znati da se oduže svom zavičaju", rekao je Ljepojević.

On je zahvalio za finansijsku podršku koju su za organizovanje turnira dali Gradska uprava i gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, te Javno preduzeće "Šume Republike Srpske" i Šumsko gazdinstvo Gradiška, u kojem je Sveto Guskić bio zaposlen.

Memorijal "Sveto Guskić" jedan je od rijetkih šahovskih turnira u Republici Srpskoj koji se 28 godina održava u kontinutetu, a danas je održan u restoranu "Kod Lukića".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije