Ostali sportovi

Znate li šta je "ronjenje na smrt"?

Znate li šta je "ronjenje na smrt"?
Foto: Instagram / Printscreen | Znate li šta je "ronjenje na smrt"?

"Ronjenje na smrt" ili "dods" na norveškom oblik je ekstremnog ronjenja, gdje se skače sa visine, sa ispruženim rukama i stomakom prvo, sletanjem u stilu topovskog đuleta. Takmičenjima upravlja Međunarodna Dods federacija, koja je domaćin zvanične Dods kvalifikacione lige i Dods svjetskog prvenstva.

Iako skokovi izgledaju izuzetno bolno, ronioci skupljaju noge u posljednjoj sekundi kako bi osigurali da im koljena razbiju vodu umjesto lica i stomaka, što bi sa te visine moglo da dovede do prilično ozbiljnih povreda

Svjetsko prvenstvo se izvodi sa platforme visine 10-15 metara. Postoje odvojena takmičenja za klasični i slobodni stil. U klasičnoj disciplini, takmičari treba da "lete" horizontalno sa ispruženim rukama i nogama dok ne udare u vodu, bez rotacija.

Takmičari se sklupčaju u položaj fetusa neposredno prije ulaska u vodu, spuštajući se prvo nogama i rukama ili koljenima i laktovima da bi izbjegli ozbiljne povrede; ronjenja se procjenjuju na osnovu brzine, vremena u vazduhu, složenosti, koliko dugo ronilac drži prvobitnu pozu, zatvaranja i prskanja.

Ovaj sport nije registrovan kao disciplina u Norveškoj plivačkoj federaciji. Međunarodna federacija Dods osnovana je 1. januara 2012. Trenutni svjetski rekord u visini je 31.3 metra i drže ga tri takmičara: Ken Stornes, Tore Vage i Kome Girardo. U ženskoj klasi rekord je 24.8 metara, a postavila ga je Norvežanka Asbjerg Nesje, bilježi "Vikipedija".

Uz dovoljno sile koja se prenosi na abdominalni dio, može doći do oštećenja crijeva, pa čak i do perforacije crijeva.

Asbjerg Nesje je na svom "Instagram" profilu objavila kako je došla do postavjanja rekorda.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Asbjørg Nesje (@asbjorg_n)

Ona je skakala 24 puta, svaki put povećavajući visinu za jedan metar. Dakle, prvog dana je skočila sa visine od jednog metra, da bi na kraju došla do toga da treba da skoči sa visine od 24 metara. Uspjela je, a tok izazova je zabilježila video-snimcima i napravila komplikaciju skokova.

Skakala je u bazen, sa stijena, sa dasaka, u vodopad, po snijegu i po lijepom vremenu.

Svakog dana u decembru, ona je skakala sa određene visine, počevši od 1. decembra kada je skočila samo jedan metar. Ideja za "božićni kalendar" u vidu skokova, potekla je od njenog brata prošlog Božića. Tako je započeo rad na pronalaženju 24 različita mjesta sa kojih se može skočiti.

Već na Božić pretprošle godine Asbjorg je napravila prvi skok, da bi već sledeće godine postavila svetski rekord, piše "Vg.no".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije