Rukomet

Arapović: Dvije godine rada došle na naplatu

Arapović: Dvije godine rada došle na naplatu
Foto: N.N. | Arapović: Dvije godine rada došle na naplatu

​Rukometašice Zrinjskog proteklog vikenda izborile su povratak u Premijer ligu BiH. "Plemkinje" su osvojile Prvu ligu Federacije BiH i vratile se tamo gdje su ne tako davno bile najbolje u BiH.

Proces stvaranja ekipe koja će se vratiti u elitni rang bh. rukometa bio je sve samo ne lagan. Na kraju je ipak stvorena šampionska generacija, a zasluge za to najviše pripadaju Marijani Arapović (27) i Tini Bioksić (28), vjerovatno najtalentiranijem trenerskom dvojcu u BiH, a možda i šire. Sjajne Mostarke su nakon dvije godine radom sa prvom ekipom napravile tim koji je nakon četiri godine pauze izborio povratak u Premijer ligu.

"Kada smo ušle u prvi tim kao treneri dočekala nas je ekipa željna igre, treniranja i rada. Ali pored svega toga znale smo da nas očekuje težak posao i barem jedna sezona slaganja ekipe. Morale smo povući čitavu generaciju kadetkinja sa sobom i pomiješati ih sa nekoliko iskusnih seniorki i od toga napraviti ekipu za natjecanja. Ne želim zvučati samouvjereno, ali kroz dvije sezone mukotrpnog rada morali smo očekivati pozitivan ishod", kaže Arapovićeva i dodaje:

"Za dvije godine rada s njima vidim da su napredovale i da su zasluženo krenule putem ka Premijer ligi. Vjera u ekipu je jedan određeni postotak koraka naprijed. Nakon četiri godine uspjeli smo vratiti Zrinjski tamo, kako svi kažemo, gdje mu je i mjesto. Također, vratio se i Borac, ekipe koje su, dok sam ja trenirala harale Premijer ligom skupa s ostalim klubovima i gdje sam kao dijete s užitkom gledala i učila šta znači rukomet kao sport. Nadamo se da će sljedeće sezone Premijer liga imati još više derbi utakmica".

Simpatična i ambiciozna Marijana naglašava da njen odlazak u trenerske vode, kao i njene koleginice Tine, nije bio nimalo lagan, posebno zbog njihovih godina.

"Tina i ja smo mlade. U početku nas niko nije ozbiljno shvaćao - 'mlade su, ne mogu one'. Takve stvari i rečenice su nas gurale još više naprijed, da se dokažemo i pokažemo da nismo tu da popunimo prazninu", ističe Marijana, trofejni trener, koja ima osvojene titule i sa kadetskom ekipom Zrinjskog.

Danas prepoznatljivi trenerski dvojac je četiri godine radio sa mlađim kadetkinjama, koje su dva puta bile prvakinje BiH. U tom periodu izbacili su nekoliko igračica koje već nastupaju za juniorsku reprezentaciju Hrvatske, za klubove u Njemačkoj i Austriji, kao i bh. reprezentaciju.

"Mogu reći da smo sakupile petogodišnje iskustvo trenerskog posla, a da nismo ni svjesne toga, a očekuje nas još rada i učenja, čemu se i veselimo. Težina rada kao glavnog trenera je onakva kako ti sam sebi odrediš - ozbiljnost na prvom mjestu. U početku je bilo malo škakljivo, jer su tu cure koje su samo nekoliko godina mlađe od mene, prema svakome imaš dozu respekta, ali taj respekt moraš pretvoriti u autoritet prema njima. Sad kad pogledam iza sebe mislim da smo napravili odličan posao", zaključila je naša sagovornica, koja je za kraj poručila da će naredne sezone u Premijer ligi učiniti sve da dokažu da im je zapravo tu i mjesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije