Rukomet

Benjamin Burić na listi 20 rukometaša koji bi mogli obilježiti EURO 2020

Benjamin Burić na listi 20 rukometaša koji bi mogli obilježiti EURO 2020
Foto: Ilustracija | Benjamin Burić na listi 20 rukometaša koji bi mogli obilježiti EURO 2020

Evropska rukometna federacija (EHF) napravila je listu 20 rukometaša koji bi mogli obilježiti EURO 2020 u Austriji, Norveškoj i Švedskoj. Na listi su, navodi se iz EHF-a, rukometaši koji su heroji svojih nacionalnih timova, koji su već jednom nogom ostvarili plasman na Evropsko prvenstvo.

Među 20 spomenutih nalazi se nekoliko rukometaša iz regiona, a na 19. poziciju uvršten je Benjamin Burić, golman rukometne reprezentacije BiH i njemačkog šampiona Flensburga.

"Ako BiH u posljednja dva meča kvalifikacija osigura prvi plasman na Evropsko prvenstvo, sigurni budite da je 28-godišnji Benjamin Burić odigrao svoju ulogu. Sjajni golman dostigao je nove visine od dolaska u Flensburg prošlog ljeta i biće fascinantno vidjeti ga u akciji na EURO 2020", naveli su iz EHF-a.

Na listi se nalazi još jedan igrač iz BiH, ali on nastupa za Hrvatsku. Riječ je o Igoru Karačiću, srednjem beku skopskog Vardara, čiji stariji brat Ivan nosi dres bh. reprezentacije. Uz Karačića, koji je na 13. poziciji, iz Hrvatske, koja je jedna od najjačih svjetskih rukometnih sila, uvršten je i Domagoj Duvnjak (Kiel), i to na osmo mjesto. Na listi se našlo mjesta i za neuništivog 39-godišnjeg Kirila Lazarova (Sjeverna Makedonija, 7. mjesto), zatim srpskog golmana Dejana Milosavljeva (10.), Slovenca Blaža Janca (15.) i Crnogorca Vladana Lipovinu (20.).

Na vrhu iste nalazi se već godinama jedan od najboljih svjetskih rukometaša svijeta Danac Mikel Hansen.

Evropsko prvenstvo za rukometaše održaće se od 9. do 26. januara 2020. godine u Austriji, Norveškoj i Švedskoj. Osim što će po prvi put tri zemlje biti domaćini, prvi put će nastupiti 24 reprezentacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije