Rukomet

Bh. rukometaši sutra igraju protiv Švajcarske: Trenutak istine za "zmajeve"

Bh. rukometaši sutra igraju protiv Švajcarske: Trenutak istine za "zmajeve"
Foto: N.N. | Bh. rukometaši sutra igraju protiv Švajcarske: Trenutak istine za "zmajeve"

Sutrašnji okršaj protiv Švajcarske vjerovatno će odrediti sudbinu rukometne reprezentacije BiH u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2019. "Zmajevi" će ostati u igri za baraž samo u slučaju da ne izgube u St. Galenu.

Poraz će značiti neuspjeh izabranika selektora Bilala Šumana, a utakmica posljednjeg kola protiv istog protivnika u Tuzli neće imati rezultatski značaj.

Već nakon kiksa u Talinu protiv Estonije bilo je jasno da će bh. rukometašima u dvomeču protiv Švajcaraca biti potrebna minimalno tri boda da osiguraju prvo mjesto. Uoči i tokom mini-priprema (pobjeda i poraz protiv Saudijske Arabije) za posljednja dva meča kvalifikacija Šuman se susreo s ozbiljnim problemima. Nakon Senjamina Burića, povrede su spriječile i Nikolu Prcea i Ivana Karačića da budu u protokolu za današnji duel, dok je nastup Muhameda Toromanovića, koji je otputovao s ekipom još pod znakom pitanja, takođe zbog povrede. U slučaju da iskusni pivot ne bude u rosteru, Šuman će na toj poziciji imati samo Vladimira Vranješa, te će vjerovatno morati improvizovati s obzirom na to da je nemoguće da Vranješ igra u oba pravca tokom cijelih 60 minuta.

Uprkos problemima "zmajevi", koji su juče stigli u St. Galen, najavili su da će ostaviti srce na terenu kako bi došli do pobjede, te obezbijedili meč loptu za 13. januar pred domaćim navijačima u dvorani "Mejdan".

"Švajcarska nema zvučna imena, ali igra sjajno kao tim. Teško će biti bez četvorice povrijeđenih igrača. Mi moramo da ostvarimo dvije pobjede i tu nema kalkulacija. Daćemo sve od sebe da ostvarimo pozitivan rezultat", kazao je Marko Panić, desni bek bh. selekcije, koji je dodao da je ubjedljiv trijumf Švajcaraca nad Estonijom došao zbog činjenice da gosti nisu imali preveliki motiv u tom susretu.

Da Bosnu i Hercegovinu čeka ozbiljan rival Švajcarci su pokazali protiv Estonaca, posebno pred domaćim navijačima (39:21). 

U taboru Švajcaraca su svjesni da ih pobjeda kolo prije kraja vodi u baraž. Isto tako ističu da ih čeka mnogo teži protivnik nego što je to bila Estonija, koju su sa dvije sigurne pobjede otpisali iz trke za prvo mjesto.

"Euforiji poslije Estonije je došao kraj. Očekuje nas znatno drugačiji susret protiv BiH. Biće to težak zadatak za nas, jer se radi o veoma dobrom i kvalitetnom protivniku. Ipak, mi smo se spremali za ovo i bićemo spremni za odlučujuće dvoboje", rekao je Mihael Suter, selektor Švajcarske.

Utakmica između Švajcarske i BiH igra se sutra od 18.30.

Grupa 6

Dosadašnji rezultati: BiH - Estonija 31:24, Estonija - BiH 29:25, Estonija - Švajcarska 22:26, Švajcarska - Estonija 39:21.

1. Švajcarska   2      2      0      0      65:43       4     

2. BiH     2      1      0      1      56:53       2     

3. Estonija       4      1      0      3      96:121     2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije