Rukomet

Bh. rukometaši uoči žrijeba: Češka poželjna, Portugal baš i ne

Bh. rukometaši uoči žrijeba: Češka poželjna, Portugal baš i ne
Foto: Anadolija | Bh. rukometaši uoči žrijeba: Češka poželjna, Portugal baš i ne

Rukometna reprezentacija BiH danas će u Beču (17 sati) saznati imena protivnika u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2022. godine u Mađarskoj i Slovačkoj. Uoči današnjeg žrijeba bh. rukometaši se nalaze u trećem jakosnom šeširu zajedno sa selekcijama Švajcarske, Litvanije, Rumunije, Ukrajine, Letonije, Poljske i Belgije, s kojima se neće moći naći u grupi.

U Beču neće biti predstavnika Rukometnog saveza BiH, a u bh. taboru svjesni su da će se naći u grupi sa dvije bolje rangirane selekcije. Ipak, cilj reprezentacije BiH biće drugi uzastopni plasman na Euro.

"Znamo šta možemo očekivati, čeka nas jedna od ozbiljnijih reprezentacija iz prvog šešira, te ekipe iz drugog koje su manje-više u našem rangu s kojima se možemo nositi. Mislim da imamo kvaliteta da se nađemo među 20 reprezentacija koje će izboriti plasman na završnu smotru", kaže novi sportski direktor i bivši reprezentativac BiH Muhamed Toromanović.

Sjajni pivot "zmajeva", koji se od dresa reprezentacije oprostio nakon ovogodišnjeg EP, ipak bi volio da izbjegne neke selekcije iz prvog, drugog, ali i četvrtog šešira.

"Ako bih birao iz prvog, onda bih volio Češku ili Island, protiv kojih smo već pokazali da možemo igrati. Iz drugog bih definitivno volio da izbjegnemo Portugal, koji je u velikoj ekspanziji, kao i Srbiju i Austriju, koje su veoma nezgodne. Što se zadnjeg pota tiče, Izrael je neko ko je u usponu, tako da bi bilo dobro da ih zaobiđemo", istakao je Toromanović.

On je dodao da se reprezentacija zbog virusa korona neće okupljati prije novembra, iako je bilo planirano da selektor Bilal Šuman svoje pulene okupi tokom ljeta, što u ovom trenutku nije moguće. Očekuje se da Šuman u kvalifikacijama uglavnom računa na provjerene snage, uz nekoliko novih imena.

Inače, kvalifikacije u kojima će učešće uzeti 32 selekcije počinju 4. novembra 2020. godine, a završiće se 2. maja 2021. godine. Plasman na Evropsko prvenstvo izboriće 20 reprezentacija kroz kvalifikacije, po dvije najbolje iz svake grupe i četiri najbolje trećeplasirane. Rezultati protiv posljednjeplasiranih ekipa neće se uzimati u obzir. Direktan plasman osigurala su oba domaćina EP, te Španija i Hrvatska kao finalisti Eura 2020. Biće ovo drugo kontinentalno prvenstvo sa 24 selekcije.

Šeširi

1. Norveška, Švedska, Danska, Njemačka, Francuska, Slovenija, Češka, Island.

2. Austrija, Bjelorusija, Portugal, S. Makedonija, Srbija, Rusija, Crna Gora, Holandija.

3. BiH, Švajcarska, Litvanija, Rumunija, Ukrajina, Letonija, Poljska, Belgija.

4. Finska, Italija, Turska, Izrael, Estonija, Grčka, Kosovo, Farska Ostrva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije