Rukomet

BiH i u 2018. ulazi bez ženske rukometne reprezentacije

BiH i u 2018. ulazi bez ženske rukometne reprezentacije
Foto: N.N. | Trlin: Ovo je tragično

BiH je jedna od rijetkih država u Evropi koja već godinama nema oformljenu žensku seniorsku rukometnu reprezentaciju BiH. Iako je najavljivano da je jedan od prioriteta formiranje ove selekcije (koja je posljednji meč odigrala 2008) situacija se ponovo iskomplikovala, tako da će se i u narednu godinu ući bez ženske reprezentacije BiH.

Kada se činilo da su stvari pokrenute sa mrtve tačke i kada se očekivalo kao i što je najavljeno formiranje ženske seniorske selekcije, Rukometni savez BiH i ženski klubovi okupljenji oko Udruženja ženskih klubova iz Premijer lige ušli su u novi sukob. Naime, Upravni odbor RS BiH je na jednoj od posljednjih sjednica otvorio temu u vezi s formiranjem ženske selekcije, ali isto tako odgovornost prebacio na ženske klubove. Rukometna bh. vlada smatra da ženski klubovi treba da predlože ime novog direktora, kao i selektora, koje bi onda aminovao UO.

"To pitanje je otvoreno. Predstavnici klubova u Udruženju najbolje poznaju situciju u ženskom rukometu i donesena je odluka da oni predlože kandidate koje bi kasnije razmatrao UO. Još čekamo na prijedloge", kazao je predsjednik RS BiH Amir Zahirović.

Ovakav stav RS BiH ponovo je šokirao predstavnike ženskih klubova u BiH, koji se već godinama nadaju da će napokon dobiti reprezentaciju.

"To nema nikakvog smisla. Nigdje na svijetu nema da klubovi predlažu direktora, to je samo prebacivanje odgovornosti na klubove. Zna se šta je uloga direktora i ko ga bira, a koliko ja znam direktor postoji, a to je Gordan Muzurović, kojeg je imenovao UO. U ova tri-četiri mjeseca ništa nije urađeno po tom pitanju", ističe predsjednik aktuelnog prvaka BiH, rukometašica Gruda, Zoran Trlin, te dodaje:

"Sve je isto, niko ništa ne radi po pitanju ženske reprezentacije. Mi tražimo, iniciramo nešto, ali to nema nikakvog odjeka niti rezultata. Ovo što RS BiH radi je neozbiljno i nema nikakvog smisla, sve rade u cilju da dobiju na vremenu. Mi smo unikatni u Evropi da nemamo reprezentaciju. Od osnivačke sjednice Skupštine sve je ostalo na obećanjima i riječima. Tragično i komično", poručio je čelnik Gruđanki.

RS BiH je juče i zvanično raspisao konkurs za upražnjeno mjesto generalnog sekretara RS BiH. Ovo mjesto je u posljednje vrijeme obavljala Šejla Tančica, koja je u međuvremena napustila ovu funkciju. Generalni sekretar se imenuje na četiri godine s probnim radom u trajanju od tri mjeseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije