Rukomet

BiH pro­tiv Fin­ske nas­tav­lja po­hod na prvi Euro: Tra­di­ci­ja uz "zma­je­ve"

BiH pro­tiv Fin­ske nas­tav­lja po­hod na prvi Euro: Tra­di­ci­ja uz "zma­je­ve"
Foto: N.N. | BiH pro­tiv Fin­ske nas­tav­lja po­hod na prvi Euro: Tra­di­ci­ja uz "zma­je­ve"

​Po­bje­dom u gos­ti­ma večeras i u ne­dje­lju u Tu­zli u dvo­meču pro­tiv Fin­ske ru­ko­me­tna re­pre­zen­ta­ci­ja BiH do­šla bi na prag prvog pla­sma­na na Evrop­sko prven­stvo.

U bh. ta­bo­ru su svje­sni da je pred nji­ma već da­nas je­dan od ključnih mečeva za is­to­rij­ski odla­zak na EP. Iako osla­blje­ni nei­gra­njem če­tvo­ri­ce prvo­ti­ma­ca (Vra­nješ, Ta­ra­bo­ki­ja, Ka­račić, Ve­gar), "zma­je­vi" ne bježe od ulo­ge fa­vo­ri­ta pro­tiv aut­saj­de­ra gru­pe. U pri­log iza­bra­ni­ci­ma Bi­la­la Šu­ma­na ide tra­di­ci­ja, do sa­da su se pet pu­ta su­sre­ta­li sa Fin­ci­ma i u svih pet na­vra­ta su sla­vi­li. 

"Pri­ti­sak sva­ka­ko pos­to­ji. Bez pri­tis­ka se ne može kva­li­te­tno igra­ti. Svi osjećamo i pri­ti­sak i od­go­vor­nost pred uta­kmi­cu sa Fin­skom i mi­slim da je to ve­oma do­bro za eki­pu", po­ručio je je­dan od na­jis­ku­sni­jih u bh. re­do­vi­ma Mir­sad Ter­zić.

Se­le­ktor Šu­man na­gla­sio je da već u ova dva meča mo­gu sko­ro pa za­vrši­ti po­sao, ali naj­važni­je je da večeras u Van­ti os­tva­re po­bje­du.

"Pri­hva­ta­mo ulo­gu fa­vo­ri­ta. Zna­mo šta znači da­naš­nji su­sret, ko­ji je za nas dan D", is­ta­kao je Šu­man. 

Uta­kmi­ca Fin­ska - BiH igraće se u danas sa počet­kom u 17.30 sa­ti po sre­dnjoe­vrop­skom vre­me­nu.

U čet­vrtak će u cen­tru pažnje bi­ti i ve­li­ki okršaj između Srbi­je i Hrvat­ske. "Or­lo­vi" su neočeki­va­no lo­še kre­nu­li u kva­li­fi­ka­ci­je, sa sve­ga je­dnim bo­dom, i sa­da ih očeku­je naj­teži mo­gući ri­val u gru­pi, ko­ji na svom kon­tu već ima četi­ri bo­da.

"Mo­ra­mo da bu­de­mo mir­ni, hla­dne gla­ve i da učini­mo sve da po­be­di­mo ve­li­kog ri­va­la. I ubeđen sam da ima­mo kva­li­tet za po­dvig", re­kao je gol­man srpskih ru­ko­me­ta­ša Vla­di­mir Cu­pa­ra.

Ja­sno je da "ka­ubo­je" u Beo­gradu očeku­je va­tre­na atmo­sfe­ra. Ipak, na­da­ju se da će nas­ta­vi­ti tra­di­ci­ju do­brih iga­ra pro­tiv ve­li­kog ri­va­la. 

"Ne bo­ji­mo se atmo­sfe­re u Beo­gra­du. Da će bi­ti te­ško, hoće. Po mom mišljenju, mi smo fa­vo­ri­ti i mo­ra­mo se ta­ko i na te­re­nu po­na­ša­ti. Oni će ima­ti ve­li­ku mo­ti­va­ci­ju da nas po­bije­de. Ni­su nas po­bje­di­li se­dam go­di­na", na­gla­sio je hrvat­ski re­pre­zen­ta­ti­vac Mar­ko Ma­mić. 

Uta­kmi­ca između Srbi­je i Hrvat­ske igra se večeras sa počet­kom u 18 sa­ti. Na Evrop­sko prven­stvo pla­si­raće se po dvi­je prvo­pla­si­ra­ne se­le­kci­je iz sva­ke od osam kva­li­fi­ka­ci­onih gru­pa i četi­ri naj­bo­lje treće­pla­si­ra­ne. U čet­vrtak se još sas­ta­ju, Gru­pa 4: Es­to­ni­ja - La­tvi­ja (18.30), Ho­lan­di­ja - Slo­ve­ni­ja (19.30), Gru­pa 6: Ru­mu­ni­ja - Li­tva­ni­ja (17), Por­tu­gal - Fran­cus­ka (21), Gru­pa 7: Ru­si­ja - Mađar­ska (17.30).  

 

Gru­pa 2

  1. Hrvat­ska    2    2    0    0    61:53  4
  2. Švaj­car­ska 2    1    0    1    57:55  2
  3. Bel­gi­ja  2    0    1    1    52:57  1
  4. Srbi­ja   2    0    1    1    51:56  1

 

Gru­pa 5

  1. Če­ška   2    2    0    0    56:47  4
  2. BiH 2    1    0    1    50:54  2
  3. Bje­lo­ru­si­ja 2    1    0    1    56:50  2
  4. Fin­ska  2    0    0    2    47:58  0

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije