Rukomet

Biti ili ne biti za Srbiju, evo šta je vodi u drugi krug

Biti ili ne biti za Srbiju, evo šta je vodi u drugi krug
Foto: Tanjug/AP | Biti ili ne biti za Srbiju, evo šta je vodi u drugi krug

Večeras se završava prva faza na Evropskom prvenstvu za rukometaše nakon koje ćemo saznati kojih 12 reprezentacija nastavlja takmičenje.

Svoju sudbinu saznaće Srbija koja nakon poraza od Mađarske ne zavisi više sama o sebi. 

Nakon nesrećenog remija protiv Islanda (27:27), a zatim i poraza od Mađarske (27:28) Srbija danas igra meč posljednjeg kola grupe C protiv Crne Gore. “Orlovi“ imaju jedan bod i samo ih pobjeda nad Crnogorcima ostavlja u igri za prolaz u narednu fazu. Osim trijumfa, srpskim rukometašima biće potrebno i da Mađarska, koja je osigurala prolaz savlada selekciju Islanda. U tom slučaju, gledaće se gol-razlika, koju Island ima za nijansu bolju od srpskog tima, +1 naspram -1. Ukoliko i gol-razlika bude izjednačena, baš kao i broj bodova, te međusobni skor, gledaće se broj datih golova.

"Znamo da će Mađarska željeti da prenese dva boda, ali mi moramo da uradimo svoj dio posla protiv Crne Gore", rekao je Toni Đerona. 

Kada je u pitanju Crna Gora, ona je porazom od Islanda (30:31) izgubila sve šanse da nađe u narednoj fazi takmičenja. U grupi B Hrvatska je u dramatičnom meču remizirala protiv Austrije (28:28). Ipak, ovaj ishod ne ugrožava Hrvatima plasman u drugi krug koji mogu da potvrde današnjom pobjedom protiv autsajdera, Rumunije. No pitanje je koliko će bodova prenijeti.

Ukoliko u posljednjem kolu ekipa Gorana Perkovića savlada Rumuniju, kao što se očekuje, i kao što se očekuje i da Španija savlada Austriju, u tom slučaju će Hrvatska prenijeti maksimalan broj bodova u drugi krug. U slučaju da Austrija uzme bod, Hrvati će prenijeti samo bod. Najveći problem za Hrvatsku predstavlja povreda Ivana Martinovića koji će propustiti ostatak šampionata. 

Danas na EP Hrvatska – Rumunija (18.00) Sj. Makedonija – Švajcarska (18) Srbija – Crna Gora (18) Francuska – Njemačka (20:30) Island – Mađarska (20:30) Španija – Austrija (20:30)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije