Rukomet

Bizarna situacija: Hrvatska se nada porazu

Bizarna situacija: Hrvatska se nada porazu
Foto: Tanjug/AP | Bizarna situacija: Hrvatska se nada porazu

Rukometaše Hrvatske čeka bizaran oproštajni meč na Evropskom prvenstvu.

Hrvati su ostali bez šanse za plasman u polufinale, pa će u srijedu od 20.30 protiv Njemačke igrati posljednju utakmicu.

Nijemcima je potrebna pobjeda da bi se plasirali u polufinale, za koje konkurišu još Mađarska i Austrija.

Mađarska će u polufinale samo ako Njemačka izgubi od Hrvatske, a ona pobijedi Francusku. Ali onda Austrija ne smije da pobijedi Island.

Austrija u polufinale može i pobjedom i remijem, ali ako Hrvatska pobijedi Njemačku. Ali, Austrijanci se uz to nadaju da Francuska neće izgubiti od Mađarske.

Ako Njemačka izgubi od Hrvatske, a Mađarska i Austrija odigraju neriješeno, zatvoriće se krug tri reprezentacije sa po pet bodova. Onda će u polufinale Njemačka jer je najbolja u tom krugu.

Hrvati su porazom od Islanda (35:30) u ključnom meču u borbi za polufinale izgubili šansu i da se direktno plasirali na Olimpijske igre u Parizu predstojećeg ljeta.

Evropski šampion će se direktno kvalifikovati na OI – budući da je Francuska domaćin olimpijskog turnira, ona se već kvalifikovala, a svoje mjesto osigurala je i reprezentacija Danske kao aktuelni svjetski šampion.

U slučaju da finale EURO budu igrale Francuska i Danska, tada će trećeplasirani tim sa EP direktno na Igre kao predstavnik Evrope.

Hrvatska će svoje mjesto na Igrama morati da traži na kvalifikacijonom turniru koji će se odigrati od 14. do 17. marta.

U tom terminu će se igrati tri turnira koja će se sastojati od jedne grupe sa četiri ekipe, od čega će dvije najbolje iz svake grupe osigurati plasman na Olimpijske igre.

Međutim, Hrvatska još nije osigurala svoje mjesto na tom turniru.

Kako do kvalifikacija ?

Na prošlom Svjetskom prvenstvu svoje mjesto na kvalifikacionom turniru prema pravilima su osigurale reprezentacije koje su bile plasirane od drugog do sedmog mjesta.

Budući da je zemlja domaćin, Francuska, uzela srebrnu medalju, pravo nastupa na kvalifikacionom turniru imaju reprezentacije koje su se plasirale od trećeg do osmog mjesta, a to su Španija, Švedska, Njemačka, Norveška, Egipat i Mađarska.

Ako se bilo ko od njih naknadno kvalifikuje direktno na OI preko svog kontinentalnog takmičenja, tada će se lista pomjeriti na deveto mjesto (i dalje), koje zauzima Hrvatska.

Hrvatska navija za Egipat

Afrički prvak ide direktno na Olimpijske igre, a domaćini turnira su Egipćani te su ujedno i favoriti za osvajanje prvenstva Afrike, koje su osvajali i u prethodna dva izdanja.

Ako Egipat osvoji prvenstvo Afrike, Hrvatska će automatski ići na kvalifikacioni turnir u martu jer se Egipat nalazi među šest ekipa koje su na Svjetskom prvenstvu bile ispred nje.

Egipat se plasirao u polufinale gdje će igrati sa Tunisom, dok drugi polufinalni par čine Zelenortska ostrva i Alžir i postoje vrlo realni izgledi da se ovaj scenario ostvari.

Ako se to ne dogodi, Hrvatskoj će biti potrebno da na Evropskom prvenstvu prvak ili najbolje plasirana ekipa izvan Francuske i Danske bude Švedska, Nemačka, Norveška ili Mađarska.

Ta bi reprezentacija onda direktno išla na Olimpijske igre, a budući da su svi navedeni bili ispred Hrvatske na prošlom Svjetskom prvenstvu te time osigurali odlazak na kvalifikacioni turnir, granica za ulazak na kvalifikacioni turnir spustila bi se na poziciju broj devet s SP, odnosno na Hrvatsku.

Idealno je da se ipak ne dogode oba pozitivna scenarija

Tu kalkulacijama i komplikacijama nije kraj.

U ovom trenutku, pod utiskom loše igre Hrvatske, dovoljan bi razlog za zadovoljstvo bio samo da Hrvatska bude na kvalifikacionom turniru.

Ali, ako mogu da biraju, bolje po njih je da se dogodi samo jedan pozitivan scenario za Hrvatsku od dva gore navedena.

Naime, kvalifikacije za Olimpijske igre imaće tri grupe po četiri ekipe, a već se sada zna raspored po grupama (ne i imena svih reprezentacija).

U Grupi 1 igraće treći s SP (Španija), drugi s azijskog turnira (Bahrein), drugi s Panameričkih igara (Brazil) i osmi s SP (u ovom trenutku to je Mađarska).

U Grupi 2 igrat će četvrti s SP-a (trenutno Švedska), sedmi s SP (trenutno Egipat), drugi sa prvenstva Afrike (nepoznato) i treća najbolja reprezentacija s EURO (ovde opet ne računamo Francusku i Dansku).

I, konačno, u Grupi 3 igraće peti s SP (trenutno Nemačka), šesti s SP (trenutno Norveška), druga najbolja reprezentacija s EP(opet ne računamo Francusku i Dansku) i treći sa prvenstva Afrike (nepoznato).

Vraćamo se onome da "Hrvatska navija za poraz od Njemačke"

Ako se ostvare oba pozitivna scenarija za Hrvatsku (EP i prvenstvo Afrike), ona bi zauzela poziciju koju trenutno ima Egipat, odnosno igrala bi u Grupi 2, koja će sigurno imati dvije evropske reprezentacije.

Ako se ipak dogodi samo jedan pozitivan scenario, tada bi Hrvatska zauzela poziciju koju trenutno ima Mađarska i svoj put na Olimpijske igre tražila bi u Grupi 1 protiv Španije, Brazila i Bahreina, što je daleko lakše nego u slučaju da igra u Grupi 2.

Nakon što je Njemačka pobijedila Mađarsku, sada je jasno da se pozitivan scenario sa EURO za Hrvatsku neće dogoditi samo ako Austrija uspije da bude najbolja ekipa EO van Francuske i Danske.

Naime, u Grupi B su sigurni polufinalisti Danska i Švedska, a u hrvatskoj grupi to je Francuska. Iz te grupe dalje još mogu proći Nemačka, koja ima pet bodova, te Mađarska i Austrija, koje imaju po četiri.

Ako u polufinalu budu igrale Mađarska ili Nemačka, to znači da je Hrvatska sigurno u kvalifikacijama za Olimpijske igre, a to, pak, znači da je sigurna (nezavisno od Egipta na prvenstvu Afrike) ako u posljednjem kolu izgubi protiv Njemačke, piše "B92".

Bizarna situacija za hrvatske rukometaše, a budući da u posljednjem kolu Austrija igra protiv Islanda i Mađarska protiv Francuske, jasno je da je najbolja šansa za Hrvatsku da bude sto odsto sigurna tako da izgubi u posljednjoj utakmici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije