Rukomet

Borcu pobjeda nad Bosnom donosi četiri meč lopte

Borcu pobjeda nad Bosnom donosi četiri meč lopte
Foto: N.N. | Borcu pobjeda nad Bosnom donosi četiri meč lopte

Utakmicama 26. kola u srijedu se nastavlja Premijer liga BiH za rukometaše nakon kojih najviše može profitirati Borac m:tel.

Pet kola do kraja Banjalučani imaju pet bodova prednosti u odnosnu na Slobodu, a u slučaju današnje pobjede nad visočkom Bosnom otišli bi na plus 7 obzirom da je drugoplasirana Sloboda slobodna u ovom kolu.

Kulkulacije oko trke za šampionsku titulu su kristalno jasne kada je u pitanju vodeći Borac. Višestrukom bh. prvaku za ovjeru prve pozicije potrebne su dvije pobjede u preostalih pet kola kako bi stekao nedostižnu prednost u odnosu na tuzlansku Slobodu. Rukometaši Borca danas imaju priliku da naprave odlučujući korak ka tom cilju. Trijumf nad visočkom Bosnom koja još nije osigurala opstanak, ali koja odlučuje sama o sebi, crveno-plavima bi donio čak četiri meč lopte u finišu sezonu odnosno bio bi im potreban samo još jedan trijumf u preostala četiri kola da vrate pehar u grad na Vrbasu.

Puleni Mirka Mikića koji su tek u prošlom kolu doživjeli prvi poraz (Izviđač) imaju priliku da se vrate na pobjednički kolosijek i tako nastave sezonu snova, iako im nije bio prirotet da se bore za prvo mjesto. Podmlađeni Borac, ali i u nekim mečevimima i desetkovan zbog povreda do kraja sezone pored duela sa Bosnom očekuju gostovanja Maglaju i Konjuhu, te domaći dueli sa Gračanicom i Slobodom. Dakle, matematički Banjalučni već u narednom kolu u Maglaju mogu da osiguraju naslov prvaka bez obzira na rezultate Slobode koja podsjetimo odmara u ovom kolu nakon kojeg će tek imati isti broj utakmica kao i Borac, koji definitvno želi da završi posao prije nego li odigra derbi sa Tuzlacima u posljednjem kolu.

Mnogo veća neizvjesnost vlada u donjem domu tabele gdje nekoliko ekipa strpi za premijerligaški život. U niži rang ispadaju dvije ekipe, a trenutno najugroženije su ekipe Bosne (S) i Sloge (GV), koje danas igraju domaće utakmice protiv Konjuha odnosno Izviđača. Eventualnim pobjedama dodatno bi zakomplikovali situaciju u borbi za opstanak. Jedan od derbija donjeg dijela igraju dobojska Sloge i Gradačac, a pobjednik će doći u poprilično sigurnu zonu. Takođe, jednu od najvažnijih utakmica sezone igra Iskra koja će ugostiti ekipu Gračanice.

Parovi 26. kola: Krivaja – Vogošća (19), Sloga (GV) – Izviđač (19), Borac – Bosna (V) (18), Leotar – Maglaj (17), Iskra – Gračanica (20), Bosna (S) – Konjuh (19), Sloga (D) – Gradačac (18). Slobodna je ekipa Slobode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije