Rukomet

"Čičkušićev nastup napravio cirkus u bh. rukometu"

"Čičkušićev nastup napravio cirkus u bh. rukometu"
Foto: pixabay.com/ilustracija | Čičkušićev nastup napravio cirkus u bh. rukometu

U bh. rukometu ništa novo. Cirkus je nastavljen i u famoznom doigravanju za popunu Premijer lige koje je nekoliko puta odgađano. Kulminiralo je nakon utakmica 3. kola, a epilog je taj što će RK Goražde najvjerovatnije istupiti iz takmičenja, dok će RK Krivaja iz Zavidovića uputiti žalbu na spornu utakmicu protiv Iskre u Bugojnu.

Goražde je poraženo od sarajevske Bosne (28:32), ali to nije bio razlog da dignu sidro i ne budu više dio kako su naveli ovog cirkusa. Goraždani su se na ovu nepopularnu odluku odlučili nakon nesvakidašnje situacije koja se desila na utakmici između Iskre i Krivaje (36:32).

Na susretu u Bugojnu najbolji igrač Bugojanaca, Benjamin Čičkušić nakon što nije imao pravo nastupa u prva dva kola, navodno je dobio dozvolu da zaigra protiv Krivaje, ali to ne bi bilo ništa čudno da se to nije desilo tokom susreta, negdje sredinom poluvremena. Od tada je postigao 10 pogodaka donijevši Iskri pobjedu.

"Stvari koje su se dešavale na utakmici u kojoj je naš tim gostovao u Bugojnu su pokazale na koji način funkcioniše sistem u sportu i na koji način radi Rukometni savez BiH. Službeni predstavnici su prijavili ekipe za utakmicu prema licencama RS BiH. U početku utakmice sa naše klupe smo vidjeli da se nešto čudno dešava, jer je službeni predstavnik MRK Iskra Bugojno, Asim Šahman  bez ikakvog razloga prilazio delegatu utakmice pokazujući mu nešto na mobitelu. Nakon tih razgovora, otprilike u petnaestoj minuti utakmice, bez najave, u igru je uveden sa tribina igrač sa brojem 99 Benjamin Čičkušić”, kaže se između ostalom u saopštenju Krivaje u kojem se još navodi:

“Naš službeni predstavnik Haris Galijašević je odmah reagovao i prišao zapisničkom stolu i uputio prigovor i rekao da će povući ekipu sa terena na što mu je delegat utakmice Boško Čađo rekao da je upravo iz RS BiH stigla licenca za ovog igrača i da isti može da nastupi u utakmici, te da se čuo i sa komesarom Srđanom Jovićem. Nakon toga je naš službeni predstavnik tražio da mu se predoči licenca za novog igrača, koji je ušao u igru, jer isti nije imao licencu za igranje prije početka utakmice i nije upisan u zapisnik."

Iz Krivaje su još naveli:

"Službeni predstavnik našeg kluba se odmah usprotivio protiv igre ovog igrača i protiv toga da delegat može donijeti ovakvu odluku na osnovu pregleda mobitela, koji mu je ponudio Asim Šahman, te od delegata traži njegov zapisnik licenci koji je imao na početku utakmice. Isti izjavljuje da on nema taj "novi" zapisnik licenci nego onaj od prije početka utakmice na kojem se jasno vidi da igrač Benjamin Čičkušić nije upisan na istom i da nema licencu. Nakon toga delegat rukom dopisuje igrača u zapisnik, a nakon utakmice pravi i novi zapisnik sa imenom spornog igrača”.

U Krivaji ističu da su ipak odlučili da nastave meč, ali su odmah najavili žalbu.

"Kada nam je kao prvaku Prve lige Federacije BiH uskraćeno pravo direktnog plasmana u Premijer ligi BiH prihvatili smo igranje ovog famoznog doigravanje i mislili da će isto proći bez malverzacija i kriminala pojedinaca, ali smo se grdno prevarili, jer rukomet u Bosni i Hercegovini je dotakao dno", saopšteno je iz Krivaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije