Rukomet

Demić: Pobjeda nad Italijom ostaće urezana u sjećanje

Demić: Pobjeda nad Italijom ostaće urezana u sjećanje
Foto: N.N. | Demić: Pobjeda nad Italijom ostaće urezana u sjećanje

Početkom mjeseca ženska rukometna reprezentacija BiH nakon višedecenijske pauze vratila se na evropsku mapu.

Uz sve to ostvarene su dvije pobjede s kojima su bh. rukometašice u Grčkoj najavile novi početak, ali i dokazale da su nepravedno bile zapostavljene svih ovih godina koliko reprezentacija nije postojala.

Osvojeno drugo mjesto na pretkvalifikacijskom turniru u Grčkoj, sa dvije pobjede nad Italijom i Letonijom, dugo će ostati u sjećanju igračicama kojima je u proteklih 13 godina bilo uskraćeno da nastupaju za reprezentaciju. Možda je prava šteta što su u prvoj povratničkoj utakmici igrale protiv Grčke, koja je na kraju osvojila prvo mjesto i osigurala nastup u kvalifikacijama za "Euro 2022".

"Rekli smo da u Grčku ne idemo s bijelom zastavicom, a to smo i pokazali. Iako su nas mnogi već u startu otpisali, mi nismo odustali, što pokazuje i krajnji rezultat. Utakmica s Grčkom nam je ujedno bila i prva utakmica koju smo odigrale u ovom sastavu. Vidjeli smo naše prednosti i nedostatke pa smo se uspjeli posložiti za utakmicu s Italijom. Ta utakmica i ta pobjeda će definitivno svima nama ostati urezane duboko u sjećanje, prva pobjeda seniorske reprezentacije nakon više od decenije je zaista neopisiv osjećaj", kaže Edina Demić, važan kotač u timu Radana Rovčanina.

Samim okupljanjem, ali i nastupom u Grčkoj napravljen je veliki iskorak za ženski bh. rukomet. Sada ostaje nada da će se ovim djevojkama i dalje poklanjati pažnja i da će organizovati redovna okupljanja, kako bi bh. selekcija uskoro mogla da se nada i nekom zapaženijem rezultatu.

"Naravno da se polako vraćamo na evropsku scenu, već za naredne kvalifikacije možemo da imamo status nosioca. Nadam se da ćemo nastaviti s kontinuiranim radom pa će tako doći i rezultati. Većina nas se zna već godinama, tako da i novim curama nije bilo teško da se uklope. Ono što bih posebno naglasila jeste atmosfera u timu koja je zaista posebna", zaključila je Demićeva, koja iza sebe ima sjajnu sezonu i u dresu Hadžića.

Inače, sjajna 24-godišnja Mostarka igra na poziciji desnog beka. U Grčkoj je na tri susreta postigla sedam pogodaka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije