Rukomet

Fetah Kadrić: RS RS i RS FBiH mogu spasiti sve

Fetah Kadrić: RS RS i RS FBiH mogu spasiti sve
Foto: Ilustracija | Fetah Kadrić: RS RS i RS FBiH mogu spasiti sve

Rukometni savez Bosne i Hercegovine je u debeloj krizi, a stvar u svoje ruke sada treba da uzmu rukometni savezi Republike Srpske i Federacije BiH, koji su osnivači Saveza. Ovo smatra čelni čovjek Rukometnog kluba Vogošća Fetah Kadrić.

Predsjednik jednog od vodećih bh. klubova smatra da se agonija pod rukometnim bh. nebom, koja traje već duže vrijeme, može prebroditi i riješiti. Kadrić kao jedino rješenje vidi formiranje sličnog tijela koje je 2011. godine pomogao da se spasi fudbal na teritoriji BiH.

"Svi smo u toku dešavanja. Entitetski savezi se moraju sastati i pokušati naći rješenje. To je, po meni, osnivanje komiteta za spas rukometa ili nekog drugog imena, nebitno. Sve tri strane neka izaberu po tri čovjeka koji bi preuzeli ingerencije od Skupštine. Na određen način suspendovati Statut i sve dokumente, obavijestiti sve državne organe kakva je situacija i krenuti u spas rukometa", ističe predsjednik Vogošće.

On dodaje da bi to bilo privremeno tijelo u kojem bi trebalo da se nalaze eminentna i proslavljena imena bh. rukometa koja bi bila u stalnom kontaktu sa osnivačima Saveza.

"To je, po meni, jedino rješenje. Osnivači neka predlože imena i mislim da se ova kriza može prevazići. Nisam ni za kakva preseljenja tamo-vamo, obaveze se prema državi moraju izmirivati, a u svemu ovome moramo imati pomoć institucija iz oba entiteta", naglašava Kadrić.

Klubovi su odlučni da preuzmu stvari u svoje ruke, a jedan od prvih koraka će biti udruženje premijerligaša koje bi preuzelo brigu o vođenju takmičenja dok se ne riješi kriza.

"Klubovi su u stalnom kontaktu i svi želimo da igramo ligu, a jedno od rješenje je to udruženje premijerligaša. Sezona se bliži početku, neki klubovi nastupaju u Evropi, tako da se što prije mora naći rješenje. Opet kažem, osnivanjem tog komiteta koje bi privremeno vodilo brigu o bh. rukometu dok se ne izaberu novi ljudi dalo bi rezultate", zaključio je naš sagovornik.

Podsjetimo, kriza bh. rukometa još više je produbljena nakon što 21. jula nije održana sjednica Skupštine RS BiH, na kojoj se trebalo raspravljati o preseljenju Saveza u Istočno Sarajevo zbog registracije u Poreznoj upravi RS. Nedolazak srpskih delegata, koji su predlagali odgodu zbog činjenice da im je odbijen zahtjev da sjednici prisustvuje novoizabrani delegati iz RS RS, rezultirao je ostavkama nekih članova Upravnog odbora (Amir Zahirović, Emir Dautović, Mirsad Mahmutagić), a svoj mandat UO daće i generalni sekretar Lejla Hairlahović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije