Rukomet

Izviđač pošteđen, kreće od plej-ofa

Izviđač pošteđen, kreće od plej-ofa
Foto: N.N. | Izviđač pošteđen, kreće od plej-ofa

U danu kada je Evropska rukometna federacija (EHF) dala novu šansu Rukometnom savezu BiH da počne rješavati silne probleme unutar Saveza, čelnici bh. rukometne vlade pronašli su kompromis u slučaju "Izviđač" te donijeli odluku da muška Premijer liga počinje 10. oktobra.

Upravni odbor RS BiH udovoljio je zahtjevu Izviđača da ne igra regularni dio sezone nego da se priključi u doigravanju za prvaka. Kompromis je postignut tako što će Goražde zadržati status premijerligaša i naredne sezone. U plej-ofu za prvaka učestvovaće osam ekipa, sedam prvoplasiranih plus Izviđač, dok će društvo najboljih napustiti dvije ekipe. U elitni rang plasiraće se prvak Prve lige Republike Srpske te pobjednik plej-ofa u dvije federalne lige (sjever i jug).

Situacija bi se moglo promijeniti jedino u slučaju da bh. prvak naredne sezone ne bude igrao regionalnu SEHA Gazprom ligu. Tada bi društvo najboljih napustile tri ekipe. Takođe, pomjeren je i početak Premijer lige za rukometašice. Ona će, kako bi se izvršila registracija igračica, startati 29. septembra. 

Pred čelnicima RS BiH je sada da osnuju dva udruženja (jedno za klubove, drugo za reprezentaciju) kako bi Savez počeo funkcionisati normalno te privremeno dobio žiro račune. Bilo je govora i o nastupu reprezentacije BiH u kvalifikacijama za Euro 2020. godine. Sjednici je prisustvovao i selektor bh. rukometaša Bilal Šuman, koji je iznio plan i sve ono što je neophodno da bi njegovi izabranici neometano obavili pripreme u oktobru. U Savezu tvrde da će učiniti sve kako bi bh. rukometašima obezbijedili normale uslove za početak kvalifikacionog ciklusa, koji počinje narednog mjeseca.

Podsjetimo, EHF je u četvrtak na sjednici Izvšnog komiteta razgovarao o dešavanjima u bh. rukometu i po mišljenju mnogih progledao kroz prste, ne donijevši odluku o suspneziji. Ipak, čelnici RS BiH moraće da nastave s aktivnostima u vezi s ozdravljenjem ovog trofejnog sprota u BiH, s obzirom na to da će njihov rad biti stalno pod lupom od strane EHF-a.

Inače, nakon što je riješen problem početka bh. prvenstva, održan je i žrijeb parova prvog kola muške Premijer lige. Tako će se na otvaranju nove sezone sastati: Leotar - Sloga Doboj, Slavija - Konjuh, Bosna Visoko - Maglaj, Sloga Gornji Vakuf - Borac, Derventa - Lokomotiva, Goražde - Gračanica, Vogošća - Zrinjski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije