Rukomet

Jovana Budiša, rukometni sudija: Muškarci se plaše kad im žene sude

Jovana Budiša, rukometni sudija: Muškarci se plaše kad im žene sude
Foto: Ilustracija | Jovana Budiša, rukometni sudija: Muškarci se plaše kad im žene sude

Ljubav prema rukometu i Borac, kao jedan od najuspješnijih sportskih kolektiva u BiH koji je iznjedrio more vrhunskih sportista, "krivci" su za to što se veliki broj mladih ljudi odlučuje da trenira najpopularniji sport u gradu na Vrbasu.

Tom logikom vodila se i Jovana Budiša, nekada talentirana rukometašica, a danas jedna od najperspektivnijih rukometnih sutkinja u Republici Srpskoj i BiH.

Banjalučanka, koja će tek ovoga ljeta postati punoljetna, već uveliko je prepoznatljivo lice na rukometnim terenima.

"Banjaluka je grad rukometa, Borac ponos grada, a mi smo navijači Borca. Baš tako je sve počelo, kao mala išla sam redovno na utakmice RK Borca. Možda to ne bi bilo tako da moj stric Draško Budiša nije vodio ekipu Borca, zato kažem da je on zaslužan što rukomet ispunjava moj život", počela je svoju zanimljivu priču Jovana.

Rukometnu karijeru počela je u ŽRK Borac, da bi potom prešla u ŽORK Omladinac, s kojim je osvojila Drugu ligu RS i izborila plasman u Prvu ligu.

Prije tri godine je sa kolegicom Lanom Knežević, još jednom svestranom Banjalučankom, došla na ideju da se oproba kao rukometni sudija, a nedavno su morale donijeti odluku, igrati ili suditi.

Jovana Budiša i Lana Knežević
Jovana Budiša i Lana Knežević

"Koliko sam bila srećna, toliko sam i tužna. Moja partnerica Lana, koja je takođe igrala sa mnom u Omladincu, i ja smo morale da odlučimo. Na kraju smo izabrale suđenje i nismo se pokajale, iako nam nedostaje igra", ističe ambiciozna Budiša i nastavlja:

"Kako su utakmice prolazile, mi smo sve više postajale zaljubljenice u suđenje. Danas sudimo Prvu ligu RS. Neću biti skromna, naravno, jedva čekamo da se okušamo u Premijer ligi BiH."

Sudijski par Budiša - Knežević brzo je pobrao simpatije javnosti. Poseban motiv imaju kada sude muškarcima, koji se, prema riječima mlade Banjalučanke, malo plaše kada im sude žene.

"'Sudi nam ženski par, pa gdje to ima', rečenica je koju sam čula više puta. Mislim da se muškarci malo i plaše kada im žene sude, ali nemaju razloga, jer nama je lakše suditi njima nego ženama. Smatram da su komentari više iz neke svakodnevne navike i nadam se da će ta diskriminacija što se tiče ženskih sudijskih parova prestati", zaključila je naša sagovornica.

Jovana, pored suđenja, ne zapostavlja ni školske obaveze. Uspješno pohađa treći razred Tehničke škole u Banjaluci (smjer tehničar mašinske energetike), a uz to već devet godina igra folklor u ANIP "Veselin Masleša".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije