Rukomet

Ljubišić o neuspjesima klubova iz BiH u Evropi: Prce zaradi kao naših pet-šest igrača

Ljubišić o neuspjesima klubova iz BiH u Evropi: Prce zaradi kao naših pet-šest igrača
Foto: Ustupljena fotografija | Ljubišić o neuspjesima klubova iz BiH u Evropi: Prce zaradi kao naših petšest igrača

Finansije i nedostatak što jačih utakmica, kao i podmlađivanje pojedinih ekipa glavni su razlozi neuspjeha bh. klubova na evropskoj rukometnoj sceni, smatra Bojan Ljubišić, nekada sjajni golman Borca, a danas sportski direktor nekadašnjeg prvaka Evrope.

Borac, Izviđač, Sloga Doboj takmičenje u Evropskom kupu završili su u drugoj rundi, dok je Sloboda svoj nastup završila u prvom kolu, a isti slučaj je i u ženskoj konkurenciji, gdje su Borac, Hadžići i Grude zapeli na prvoj prepreci EHF Evropskog kupa.

Loši rezultati rezultirali su da će BiH naredne sezone izgubiti jedno mjesto u Evropi, tako da će imati tri predstavnika u muškoj konkurenciji.

"Ono što moram da kažem jeste da smo se mi (Borac) okrenuli mladim snagama ove sezone. Slično je bilo i sa drugim ekipama. Mi moramo da igramo u Evropi svake godine, jer bitno je imati konstantu, posebno zbog ovih mladih igrača da stiču iskustvo, jer evropske utakmice su drugačije, počev od suđenja pa klubova i nadalje", kaže Ljubišić i dodaje:

"Mi smo ove sezone podmladili dosta ekipu, prosjek je 19-20 godina. Dali smo im šansu, u Premijer ligi imamo svih pet pobjeda. Ići ćemo tim pravcem, treba biti strpljiv, a normalno je da bude oscilacija. Finansije su svakako broj 1 da se napravi neki veći iskorak u Evropi. Navešću samo da Nikola Prce iz Bese ima primanja kao naših pet-šest igrača zajedno, kao i evropskih utakmica koliko neki naši imaju prvoligaških."

Proslavljeni golman Borca, koji je ovoga ljeta odlučio da ode u rukometnu penziju, naglašava da ovdje ima potencijala i da treba davati šansu mladim igračima koji treba da osjete igranje jakih utakmica.

"Sigurno je da je uzrok nedostatak jačih utakmica posljednjih nekoliko godina, što se nije napravio neki iskorak. Potencijala ima, kako kod nas u Borcu, tako Izviđaču, Leotaru i drugim klubovima. Treba nastaviti tako, a sa stabilnijom finansijskom situacijom možemo se nadati boljim rezultatima", poručio je Ljubišić. 

Inače, u srijedu će biti odigrane dvije zaostale utakmice 7. kola Premijer lige za rukometaše. Nakon ispadanja iz Evrope Borac se okreće domaćem takmičenju, u kojem ima maksimalan učinak, a danas ih čeka domaći duel sa Krivajom, protiv koje imaju priliku da upišu šesti uzastopni trijumf. Utakmica se igra od 17.30. U drugom susretu Izviđač će ugostiti sarajevsku Bosnu (17).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije