Rukomet

Oproštaj od zlatnog olimpijca

Oproštaj od zlatnog olimpijca
Oproštaj od zlatnog olimpijca

Đorđe Lavrnić (64), proslavljeni rukometaš i osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972, koji je u subotu u Opštoj bolnici "Sveti apostol Luka" umro od posljedica moždanog udara, sahranjen je juče na dobojskom groblju "Šušnjari".

Na komemoraciji, koja je održana u Centru za kulturu i obrazovanje, od proslavljenog rukometaša osim članova porodice i prijatelja oprostili su se sportski radnici. Zdravko Milićević, predsjednik Rukometnog saveza RS, podsjetio je da je Lavrnić za reprezentaciju Jugoslavije nastupio 137 puta i postigao 468 golova, te se prisjetio 1994, kada je obnovljen rad RK Sloga.

"Nikada neću zaboraviti našu prvu utakmicu, u ratno doba na Ilidži, kada nam se pokvario autobus, kada smo vodili djecu da igramo utakmicu, i on je prvi gazio snijeg i pravio prtinu da bezbjedno prođu", rekao je Milićević.

Ime Đorđa Lavrnića ostaće zapisano u analima dobojskog sporta, kazao je Dragan Kovačević, predsjednik Sportskog saveza opštine Doboj, i dodao da su ovaj grad i Sloga izgubili velikog čovjeka:

"Bio je neobično skroman, izuzetno pravedan, pravi sportski uzor za sve nas, a posebno za rukometne generacije koje dolaze. Bio je poznat i priznat u svijetu, jedan o najboljih desnih bekova sa ovih prostora."

Iako je ostao upamćen kao igrač Krivaje iz Zavidovića, Crvenke, te nekoliko njemačkih klubova, Lavrnić je u srcu nosio Slogu, naveo je Zoran Blagojević, v.d. predsjednika ovog kluba. Đorđe Lavrnić je dio slavne generacije, koja je na 20. Olimpijskim igrama u Minhenu osvojila zlatnu medalju, pobijedivši u finalu reprezentaciju Čehoslovačke sa 21:16. Ljevoruki bombarder, kako su ga zvali bio je jedan od najboljih rukometaša Jugoslavije i svijeta, a na Olimpijskim igrama je odigrao svih šest utakmica, postigao 28 golova i bio treći strijelac rukometnog turnira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije