Rukomet

Ovo su Červarove uzdanice iz BiH na SP

Ovo su Červarove uzdanice iz BiH na SP
Foto: Ilustracija | Ovo su Červarove uzdanice iz BiH na SP

Hrvatska rukometna reprezentacija dugi niz godina ne može se zamisliti bez rukometaša iz BiH.

Na njih su se oslanjali svi bivši selektori Slavko Goluža, Željko Babić i sadašnji Lino Červar.

Među osamnaestoricom rukometaša koji su stigli u Minhen igrati na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu, nalaze se četvorica rukometaša koja su svoje prve korake naučili u Izviđaču iz Ljubuškog i Zrinjskom iz Mostara.

Uz već iskusne i prekaljene rukometaše, koji su još prije preko Izviđača stigli u reprezentaciju Hrvatske Željka Musu, Marina Šegu, najnovija uzdanica Line Červara je nadolazeće mlado i nadareno lijevo krilo David Mandić. Dvadesetdvogodišnji Ljubušak od prošle je sezone član PPD Zagreb i zajedno s Ivanom Vidom i Jakovom Vrankovićem biće jedan od debitanata u izabranoj vrsti rukometnog trenera nad trenerima Line Červara.

David Mandić će zajedno Manuelom Štrlekom s lijevog krila biti prijetnja protivničkim vratarima. Uz trojicu Ljubušaka, u reprezentaciji Hrvatske okosnica je srednji vanjski igrač, Mostarac Igor Karačić, koji već nekoliko sezona s velikim uspjehom igra za Vardar iz Skoplja. On je karijeru počeo u Zrinjskom. U izabranoj vrsti Hrvatske nema, doduše, Mostarca Marina Marića, koji je prijašnjih sezona bio jedna važna karika. On bi zasigurno bio na selektorovom popisu, ali je zbog povrede otpao. U Červarovoj vrsti na Svjetskom rukometnom prvenstvu, koje će se igrati u dvjema zemljama, Njemačkoj i Danskoj, nastupiće kružni napadač Gepingena Krešimir Kozina koji je rođen u Derventi.

Izabrane vrste Hrvatske, bez obzira o kojim sportovima je riječ, ne mogu bez igrača rođenih u BiH ili su bh. korijena. Rukomet i košarka više su koncentrisani na Hercegovinu.

Rukometu je tamo Ljubuški kultno mjesto, a u posljednje vrijeme i Mostar. Podrška u Njemačkoj Kada je riječ o košarci, iz više hercegovačkih mjesta, iz Mostara, Širokog Brijega, Čitluka, Posušja, bilo je igrača koji su vrlo uspješno nastupali za reprezentaciju Hrvatske.

Osamnaest hrvatskih rukometnih reprezentativaca na čelu sa selektorom Linom Červarom s mnogo optimizma otputovalo je na Svjetsko prvenstvo u Minhen, koji će im biti prva stanica. Svi su uvjereni kako će odigrati dobro i da rezultat neće izostati. Neće izostati ni podrška gledalaca u Munhenu jer je to upravo jedan od njemačkih gradova u kojem živi i radi mnogo Hrvata.

(večernji.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije