Rukomet

Ovog vikenda u Palama 4. Svesrpski kup u rukometu

Ovog vikenda u Palama 4. Svesrpski kup u rukometu
Foto: N.N. | Ovog vikenda u Palama 4. Svesrpski kup u rukometu

Sve je spremno za početak 4. Svesrpskog kupa u rukometu, koji će 21. i 22. decembra biti održan u dvorani "Peki" u Palama, a na kojem će učestvovati šabačka Metaloplastika, branilac titule novosadska Vojvodina (osvojila sva tri prethodna turnira), banjalučki Borac M:tel i Slavija iz Istočnog Sarajeva.

Polufinalni okršaji su u subotu, od 17 časova će se sastati Borac M:tel i Slavija, dok će nakon 18.30, kada je svečano otvaranje manifestacije, snage odmjeriti Metaloplastika i Vojvodina. Utakmica za treće mjesto (14 časova) i finale (16) su u nedjelju.

"Sve je spremo i očekuje nas pravi rukometni praznik. Nakon što je zbog finansija dobojska Sloga otkazala nastup, uskočila je Slavija, pojačana rukometašima Leotara, tako da nas očekuju kvalitetni mečevi. Održaćemo i zajedničku sjednicu izvršnih odbora RS i Srbije, na kojoj ćemo nastojati da nađemo modalitete da popravimo saradnju te da naša djeca koja to žele lakše dođu do pasoša kako bi igrala za reprezentaciju Srbije. Predložio sam da naredne godine na Svesrpskom kupu ne bude meča za treće mjesto već da se sastanu ženske ekipe kako bismo podržali i razvoj ženskog rukometa", kazao je Marinko Umičević, predsjednik Rukometnog saveza RS, i dodao:

"Sloga zaslužuje mnogo bolji status i zaista mi je žao što su odustali. Kada su igrali evropske utakmice, to ih je koštalo 40.000 KM. Savez im je pomogao sa 5.000 maraka, a i Fabrika obuće 'Bema' dala je 3.000 KM. Vjerujem da će im država pomoći kako bi izašli iz ove nezavidne situacije. Pomoć od Vlade Republike Srpske očekujemo i za druge naše klubove koji igraju Prvu i Drugu ligu RS. Nedostatak finansija je hronična karakteristika sportskih klubova i saveza i ne možemo biti zadovoljni time što se za sport izdvaja ispod 0,02 odsto budžetskih sredstava."

Umičević je naglasio da je već imao razgovor sa Sonjom Davidović, ministarkom porodice, omladine i sporta RS, kao i da očekuje razgovor s premijerom Radovanom Viškovićem, a sve sa ciljem pomoći rukometu u RS.

Najavljeno je da će u januaru, u banjalučkom "Boriku" biti održan turnir na kojem će nastupiti 800 mladih rukometaša i da su narednog ljeta u planu kamp i seminar za trenere na kojem će predavač biti proslavljeni Velimir Petković.

Umičević je kazao "da je i dalje zabrinut za odlazak rukometne reprezentacije BiH na Evropsko prvenstvo, jer bez poreskog ID broja ne mogu ništa da urade, vremena je sve manje i institucije BiH treba konačno da pomognu da se raspetlja ovaj čvor".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije