Rukomet

Pobjeda u Bjelorusiji rukometašima otvara vrata EP

Pobjeda u Bjelorusiji rukometašima otvara vrata EP
Foto: N.N. | Pobjeda u Bjelorusiji rukometašima otvara vrata EP

Samo dva dana nakon velikog trijumfa u Minsku protiv Bjelorusije (30:29), rukometnu reprezentaciju BiH već u subotu naveče u Tuzli očekuje duel protiv Češke.

Dramatičnom pobjedom protiv Bjelorusa, koju je nakon velikog preokreta zapečatio Nikola Prce pogotkom u posljednjoj sekundi, bh. rukometaši su poslali najbolju poruku navijačima da ispune u subotu "Mejdan", koji će, prema najavama, biti dupke pun.

Pobjeda izabranika Bilala Šumana na startu kvalifikacija za Euro 2020. dobiće još više na značaju ukoliko bh. tim savladala neugodnu Češku, koja je takođe krenula sa dva boda. Eventualnim trijumfom u ovakvom sistemu takmičenja, u kojem će po dvije najbolje selekcije iz svake grupe, te četiri najbolje trećeplasirane izboriti plasman na završnicu, bh. rukometaši bi bili nikad bliži prvom plasmanu na Evropsko prvenstvo.

U bh. taboru su svjesni da euforije nakon pobjede nad prvim nosiocem u Grupi 5 ne smije biti, ali isto tako znaju da su već nakon 60 minuta igre napravili veliki korak ka zacrtanom cilju. Savladan je veliki rival koji je u većem dijelu susreta vodio (imali i pet golova prednosti). Ipak, Šuman je rizikovao, igrao u napadu sa sedam igrača, što se na kraju ispostavilo kao dobitna kombinacija.

Josip Perić je bio pravo osvježenje u bh. selekciji, u kojoj su se još izdvojili Tomislav Nuić (6), Nikola Prce (6) i Ivan Karačić (5).

"Mislim da nam se isplatila ta igra sedam prema šest u napadu, tome se sigurno nisu nadali. Takođe, treba reći da su igrači imali ogromnu želju i volju da dođu do pobjede", kazao je Šuman, koji je dodao da se ovakvom ishodu nisu mnogi nadali i nisu vjerovali u ovaj tim, koji je pokazao da se može nositi s reprezentacijama koje su redovni učesnici na velikim takmičenjima.

S obzirom na dalek put, "zmajevi" su do utakmice s Česima tek u petak naveče odradili jedan taktički trening, dok će u subotu odmarati kako bi što svježiji i odmorniji dočekali Češku.

"Moramo zaboraviti Bjeloruse i misliti samo na Čehe. U Minsku smo napravili ogroman korak ka EP, a sa četiri boda bili bismo nadomak prvom plasmanu na Euro, s obzirom na to da se neće računati bodovi protiv Finske ukoliko bude posljednja na tabeli. Igrači treba da se naspavaju, da budu svježi i da pred prepunim 'Mejdanom' pokušaju doći do nove pobjede", istakao je bh. selektor.

Utakmica između BiH i Češke igra se u subotu u Tuzli sa početkom u 20 sati. 

Za vikend će biti odigrane utakmice 2. kola i u drugim grupama.

U najzanimljivijim susretima sastaju se, Grupa 2 (nedjelja): Švajcarska - Srbija (13.15), Belgija - Hrvatska (15.45), Grupa 3 (nedjelja): Grčka - Makedonija (16), Grupa 8 (nedjelja): Ukrajina - Crna Gora (17.30), Grupa 4 (nedjelja): Estonija - Slovenija (18.30).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije